Vágólapra másolva!
A római világbajnokságon mindenki számára a háromszor egymás után olimpia bajnokságot nyert magyar férfivízilabda-válogatott az első számú célpont. A kihívók harci kedvét az sem lohasztja le, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány idén nagy lendülettel kezdett neki a sikercsapat átalakításához, vállalva az elkerülhetetlen fiatalítással együtt járó nehézségeket.

"Az amerikaiak kivételével szinte minden válogatottnál ugyanaz a folyamat zajlik le, mint nálunk, de még egy olyan együttest nem tudnék megnevezni, amelynek tavalyi alapcsapatából most öten hiányoznának" - mondta Gergely István, a kétszeres olimpiai bajnok kapus a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak.

"A Pekingben olimpiai bajnokságot nyert magyar válogatott minden tagja nagyon sokat tudott, de ha a római világbajnokságon csatázó együttesnek Szécsi, Kásás, Benedek, Molnár és Varga Tamás nélkül kell kiállnia, az mindenképpen egy új korszak kezdetét jelenti."

Az alapvető változások ellenére a magyar színek képviselői csoportelsőként teljesítették a világbajnoki torna első körének úgymond kötelező feladatát, a németek elleni döntetlennel zárult összecsapást leszámítva könnyedén igazolták a papírformát.

"Már láthatóak a pozitív jelek, de az igazán jótól még messze vagyunk, illetve a csapatépítés kellős közepében, amikor minden egyes mérkőzésen, sőt edzésen is tudunk valamit tanulni, ha másból nem, hát a saját hibáinkból" - folytatta a Domino Honvéd válogatott kapusa.

"Sok helyzetet hagytunk ki a csoportmérkőzéseken és a kapuból nézve olykor a védelmünk is elképesztően lyukas volt. Ezeket rövidzárlatokat kell sürgősen megszüntetnünk ahhoz, hogy a negyeddöntőben és később is sikerrel vegyük az akadályokat. Hozzá kell tennem, hogy az olimpia utáni első évad legfontosabb tornáján - bár a színvonalra nem lehet panasz - egymást követik a meglepő eredmények. Nem csak a magyar-német csoportmérkőzés 7-7-je volt furcsa, hanem az amerikaiak szenvedve kiharcolt győzelme a románok ellen, nem is beszélve az ausztrál-szerb találkozón kialakult 8-8-ról."

A magyar válogatott - csoportelsőségének köszönhetően - legközelebb kedden 14 órakor száll vízbe, ellenfele az olasz-szerb pólós csata győztese lesz, miután pénteken a házigazdák is csoportelsőséget ünnepelhettek.

"Viszonylag kellemes helyzetben vagyunk, hiszen, amíg mi három napig nyugodtan készülődhetünk, az itáliaiakra és a nekünk már sok kellemetlenséget okozó szerbekre pokolian nehéz összecsapás vár, amelynek végén az egyik csapat nagyon bánatos lesz. Hazai pályán az olaszok hatalmas hátszélre számíthatnak, én mégis úgy gondolom, a szerbek győzelmi esélye legalább hatvan százalékos. Ha igazam lesz, akkor a negyeddöntőben elkerülhetetlenül következik az újabb magyar-szerb rangadó, ahol nekünk van több törleszteni valónk, már csak a vébé előtti, budapesti előkészületi tornán elszenvedett vereségünkért is...