Vágólapra másolva!
A tavaly Stanley-kupa-döntős Pittsburgh Penguins kisöpörte a Carolina Hurricanes csapatát az NHL Keleti főcsoportjának fináléjában, miután a negyedik, idegenbeli meccsen is legyőzte riválisát, ezzel 4-0-ra megnyerve a párharcot. A Pingvinek ellenfele a címvédő Detroit Red Wings vagy a Chicago Blackhawks lesz a nagydöntőben, előbbi 3-1-re vezet, azaz könnyen megismétlődhet a tavalyi finálé.

A negyedik meccsen a Carolina alig több mint másfél percnyi játék után már vezetett, Eric Staal vette be Marc-Andre Fleury kapuját.

A harmad végén viszont már a Pingvinek voltak előnyben, előbb Ruszlan Fedotyenko söpörte be közelről a korongot Philippe Boucher egyébként kapu mellé tartó lövése után, majd Maxime Talbot lökete pattant meg Anton Babchuk ütőjén, és a hulló falevél módjára érkező korong annyira megzavarta Cam Wardot, hogy a kapus egyszerűen mellényúlt.

A második felvonásban egy gyors ellenakció végén Sidney Crosby passza után Bill Guerin emelt közelről a hálóba, és hiába próbált meg mindent a Hurricanes, Fleuryn nem tudtak kifogni. A végén még Craig Adams szerzett egy üres kapus gólt, ezzel a Pittsburgh a Philadelphia és a Washington után a Carolinát is kipipálta.

Ha a Chicago ellen 3-1-re vezető Detroit még egy győzelmet behúz, akkor megismétlődik a tavalyi nagydöntő. A Pittsburgh az első csapat 1984 óta, amely egy vesztes Stanley-kupa-finálé után a következő évben ismét eljutott az idény legfontosabb párharcáig. A Carolinával utoljára 1989-ben, a Montreal ellen fordult elő, hogy meccset sem tudott nyerni egy playoff-csatában, akkor még a kanadai Hartfordban volt a franchise székhelye.

Keleti főcsoport, döntő, 4. mérkőzés:
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)
gól:
E. Staal (1:36, E. Cole, Szamszonov), illetve Fedotyenko (8:21, Boucher, Talbot), Talbot (18:31, Satan), Guerin (32:10, Crosby), C. Adams (58:50, Crosby, Talbot)
kapusok: 21 védés/25 lövés, illetve Fleury 30/30
A párharc végeredménye: 4-0 a Penguins javára.