Vágólapra másolva!
Elsőként a címvédő orosz válogatott jutott a svájci jégkorong-világbajnokság pénteki elődöntőjébe, miután szerdán drámai csatában 4-3-ra legyőzte a fehérorosz csapatot Bernben. Az amerikai csapat 3-2-re verte az esélyesebb finn együttest.

Az első negyeddöntőben:
Oroszország - Fehéroroszország 4-3 (0-0, 3-3, 1-0)
gól: Proskin (26.), Atyusov (37.), Folov (38.), Kovalcsuk (48.), illetve Kolcov (23.), Antonyenko (34.), Szalej (40.),

Az esélyesebb oroszok végigtámadták az első harmadot, azonban Mezin mind a 15 lövést védte.

A folytatás gólfesztivált hozott. Emberelőnyben a fehéroroszok szereztek vezetést, de gyorsan jött a válasz, akárcsak Antonyenko találatát követően. Az oroszok 23 másodperc alatt fordítottak, azonban Szalej kettős létszámfölényben közvetlenül a szünet előtt egyenlített.

A tavalyi vb-döntőt eldöntő Kovalcsuk váratlan lapos lövéssel megint a címvédőt jutatta előnyhöz, és ez elég volt a sikerhez.

A második negyeddöntőben:
Egyesült Államok - Finnország 3-2 (0-0, 3-2, 0-0)
gól: Brown (30.), Oshie (33.), Suter (35.), illetve N. Kapanen (21.), Hyvönen (38.)

A tavaly bronzérmes finnek nagy mezőnyfölényben voltak az első harmadban, a riválisnak szórványosan akadtak helyzetei. A délutáni orosz-fehérorosz összecsapáshoz hasonlóan ezt követően indult be a gólgyártás. A finnek a második periódusban 57 másodperc elteltével vezetést szereztek - Niko Kapanen immár hét találattal vezeti a góllövőlistát -, ám a tengerentúliak a harmad közepén 3:48 perc alatt háromszor voltak eredményesek. A szünet előtt Hyvönen vitatható találatával faragtak hátrányukon az északiak, ugyanis Immonen lövése Esche kapus fejvédőjéről pattant ki. A bíró azért adta meg a gólt, mert a lövés "nem rendítette meg" az amerikai hálóőrt.

A záró játékrészben Esche továbbra is parádézott, és összesen 47 védéssel repítette válogatottját a legjobb négy közé. A két együttes a 2008-as negyeddöntőben is találkozott, akkor a finnek nyertek 3-2-re.

Csütörtökön:
Kanada - Lettország 16.15
Svédország - Csehország 20.15

A pénteki elődöntőkben:
Oroszország - Finnország vagy Egyesült Államok 16.15
Kanada vagy Lettország - Svédország vagy Csehország 20.15

vasárnap:
a 3. helyért: 16 ó
döntő: 20.30