Vágólapra másolva!
A kanadai válogatott bejutott a svájci jégkorong-világbajnokság pénteki elődöntőjébe, miután 4-2-re legyőzte az esélytelenebb lett együttest csütörtökön, Bernben. Az olimpiai aranyérmes svéd válogatott 3-1-re verte Csehországot.

Eredmények, hoki-vb, harmadik negyeddöntő:
Kanada - Lettország 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
gól:
Heatley (27.), Hamhuis (35.), Stamkos (38.), Lombardi (44.), illetve Galvins (38.), Vasiljevs (42.)

Svédország - Csehország 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
gól:
Weinhandl (24.), Ta:rnström (39.), K. Jönsson (58.), illetve Cajanek (49.)

Az álmos első harmad után a kanadaiak felpörögtek, elhúztak két góllal, majd emberelőnyben el akarták dönteni a meccset, ám az Alba Volán volt légiósa, Galvins létszámhátrányban betalált. Az öröm csak 17 másodpercig tartott, ekkor Stamkos állította vissza a kétgólos különbséget.

Záró játékrész elején Vasiljevs hatalmas lövése akadt be, ám két percben belül érkezett Lombardi válasza. A hajrában a lettek kettős emberelőnyben sem tudtak betalálni, így eldőlt a csata.

Az olimpiai aranyérmes svéd válogatott is bejutott az elődöntőbe, miután 3-1-re legyőzte a cseh együttest. Az első harmadban mindkét csapat rengeteg kiállítást kapott, de az emberelőnyöket nem sikerült gólt váltani. Nem úgy a másodikban, mert a svédek a játékrész elején kettős, a hajrában pedig szimpla fórban is betaláltak. A folytatásban sokkal többet támadtak a csehek, Elias a kapuvasat találta el.

Aztán Cajanek a legváratlanabb helyzetben, kettős emberhátrányban szépített, kihasználva a rossz svéd cserét. Jött egy újabb cseh vas, majd Kenny Jönsson adta meg a kegyelemdöfést Jaromir Jagréknak.

A pénteki elődöntőkben:
16.15:
Oroszország - Egyesült Államok
20.15: Kanada - Svédország

vasárnap:
16.00:
a 3. helyért
20.30: döntő