Vágólapra másolva!
Története során korábban háromszor jutott úgy nemzetközi kupa döntőjébe a Győr nőikézilabda-csapata, hogy dán ellenféllel került szembe, ám 1999-ben és 2004-ben a Viborg, 2001-ben pedig az Ikast tréfálta meg az együttest az EHF-kupában. A dánok elleni háború negyedik ütközeteként idén a Bajnokok Ligája-fináléban ismét a mumus Viborg következik, a szombati első, idegenbeli csata előtt Konkoly Csaba vezetőedzőt kérdeztük Görbicz Anita hiányáról, illetve az esélyekről.

Tíz év alatt hatodszor jutott európai kupa döntőjébe a Győr nőikézilabda-együttese, ám győznie még nem sikerült: négyszer az EHF-kupában (1999, 2002, 2004, 2005), egyszer pedig a KEK-ben (2006) bukott el a csapat az utolsó mérkőzéseken. Idén új sorozatban, a Bajnokok Ligájában egy régi mumus, a dán Viborg lesz az ellenfél, az a csapat, amely két EHF-kupa-fináléban már megtréfálta a magyar zöld-fehéreket.

Az előjelek nem túl kedvezőek, hiszen Görbicz Anita térdsérülést szenvedett az FTC elleni keddi bajnokin, így biztosan nem léphet pályára Dániában. Konkoly Csaba vezetőedző az [origo] érdeklődésére, vajon mennyi módosulást jelent ez a felkészülést illetően annyit mondott: "Megyünk tovább!"

"Egyszerűen nincs időnk arra sajnos, hogy sajnálkozzunk, bármennyire is együttérzünk Anitával. Ha lenne egy hónapunk, akkor gyógytornával és mindenféle speciális lehetőséggel reménykedhetnénk felépülésében, de ez annyira friss sérülés, hogy esélyünk sincs a játékára. Nyakunkon a BL-döntő első meccse, taktikailag semmit sem változtattunk, a többieknek kell megoldani a feladatokat. Egyértelmű, most csapatként kell nagyot alkotni."

- A Bajnokok Ligája honlapján megkérdezték a dán és a magyar szövetségi kapitányt, csapatrészenként értékelje a két együttest. Jan Pytlick 5-2-re a Viborgot, Imre Vilmos 4-3-ra a Győrt hozta ki győztesnek. A számoktól eltekintve, mit gondol, miben lehet erősebb a Győr a Viborgnál?
- Csak ismételni tudom magamat, csapatkohézióban kell gondolkodnunk. Két sztárunk van: Görbicz megsérült, maradt Pálinger, aki komoly tartást adhat. De ne feledjük el, Görbicz nélkül vívtunk már meg sikerrel bajnokikat és BL-csatákat. A Viborgban Jurack és Lunde-Haraldsen kapus klasszisok, Skov és Lunde jól helyettesíti Popovicot, nem véletlen, hogy ez a világ másik legerősebb klubcsapata.

- A keddi, FTC elleni bajnokin látszott, hogy ha nem figyelnek oda az ellenfél átlövőire, abból komoly baj származhat. Készülnek külön a világ legjobb balkezes lövőjére, Grit Jurackra?
- Természetesen, kérésemre csatlakozott a csapathoz Németh Gábor az ifiválogatott tehetséges jobbátlövője, aki sokat segített a taktika csiszolásában. De ez nem újdonság, a Hypo koreai ásza, Oh ellen például Kalmár Laci és Hollós Máté segítségével készültünk, őt sikerült is semlegesítenünk. Jurack azért is okozhat meglepetést, mert a magyar mezőnyben nincs ilyen magas, erőteljes átlövő.


- Mi a csapat programja a szombati mérkőzésig?

- Pénteken utazunk el Dániába, este várhatóan pályamegismerő edzésen már kicsit mozgunk az aalborgi csarnokban. Szombaton délelőtt taktikai videózás lesz, aztán jöhet a mérkőzés.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Sohasem szoktam előre jósolni. Arra törekszünk, hogy két meccsen dőljön el a kupa sorsa, azaz olyan eredményt kell Dániában elérnünk, hogy a veszprémi visszavágón legyen esélyünk a végső sikerre.

Háromból semmi
Nemzetközi kupa döntőjében korábban háromszor került szembe dán együttessel a Győr nőikézilabda-csapata, mindhárom alkalommal hazai pályán kezdte a párharcot, ám ez nem hozott sok sikert. Az EHF-kupa-fináléjában 1999-ben a Viborgtól (24-21, 21-28), 2002-ben az Ikast Bordingtól (30-25, 23-36), 2004-ben pedig ismét a Viborgtól kapott ki összesítésben (27-27, 21-37). A dánok ellen tehát akad javítanivaló - ezúttal a Bajnokok Ligájában.