Vágólapra másolva!
Az orosz jégkorong-válogatott 0-1-ról fordított az Egyesült Államok ellen a svájci világbajnokság középdöntőjében, és ezzel eldőlt, hogy csoportja élén végez, azaz a negyeddöntőben a másik hatos negyedik helyezettjéval játszik majd.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bernből

jégkorong-világbajnokság, középdöntő, E csoport:
Oroszország - Egyesült Államok 4-1 (3-1, 1-0, 0-0)
Bern, PostFinance Arena, 10 230 néző
gól: Szaprikin (5:01, emberelőnyből, gólpassz: Radulov, Atyusov), Perezsogin (9:51, ee., Kurjanov, Atyusov), Mozjakin (17:06, Kurjanov, Perezsogin), Radulov (21:36, ee., Szaprikin, Gorovikov), illetve Stempniak (3:16, Foligno, Liles)
kapuralövések: 30, illetve 27
védések: Brizgalov 26/27, illetve Esche 26/30

A csoportelsőség volt a tét Bernben, ahol a címvédő oroszok a nagyon fiatal amerikai brigáddal találkoztak a középdöntő második fordulójában. A csarnokban lévő több mint tízezer ember 95 százaléka az oroszoknak drukkolt, és aztán bambán nézett maga elé, amikor a negyedik percben Stempniak egy váratlan lövéssel felbőrözte Brizgalov kapust. Az orosz drukkerek jégen lévő honfitársait sikerült ezzel rendesen felbosszantaniuk a tengerentúliaknak, akik nem sokáig élvezhették a vezetést, a hatodik perc legelején emberelőnyben büntetett a címvédő: Radulov erőből tette a kapu elé a korongot, Szaprikin pedig féltérdre ereszkedve piszkálta azt a hálóba.

Az első harmad felénél pedig már az oroszoknál volt az előny, a vörös mezesek megint létszámfölényben adogattak, és Kurjanov kapu mögötti passzát a védőjét megelőző Perezsogin küldte a helyére. A gólszerző aztán a koronggal együtt becsúszott a kapuba, ami annyira felbosszantotta Esche kapust, hogy a Szentpétervárott légióskodó portás egy jobb csapottal vett elégtételt, meg is kapta a jól megérdemelt két percét, amit aztán egy mezőnyjátékos ült le helyette.

Vezettek és nagyon szépen játszottak az oroszok, ünnepelt is a csarnok, egyedül annak a párnak jutott füttyszó, amelynek tagjai figyelmen kívül hagyták a kijelzőn villogó "kiss" feliratot, és csók helyett zavartan vigyorogtak. Magyar szemnek az amerikaiak által tempó is irreálisan nagynak tűnt, de az oroszok még ennnél is két fokozattal gyorsabban hokiztak, és csak Esche-en múlt, hogy nem húzott el a szbornaja. A 18. percben aztán a kapus is tehetetlen volt, Mozjakin akkora gólt akasztott a jobb pipába, hogy a közönség is ütemkéséssel reagált a jelenetre, mivel nem lehetett elsőre látni, honnan is vágódott ki a bivalyerősen megtűzött korong.

A második harmad két komoly amerikai helyzettel indult, aztán pörgött tovább az orosz oktatófilm: szokás szerint emberelőnyben voltak a kelet-európaiak, Gorovikov passzolt középre, Szaprikin a kapunak háttal állva húzta tovább a korongot, Radulov meg közelről feltette az i-re a pontot. Brown kapusvasa jelezte, hogy az USA nem omlott össze, kőkemény meccs volt ez, egymást értek a hatalmas ütközések, nem mindegyik a szabályos fajtából, Visnyevszkij például úgy passzírozta rá a palánkra hátulról Brownt, hogy a Los Angeles csatára hosszú másodpercekig feküdt a jégen. Az orosz védő ötperces büntetést kapott, és nem is jöhetett vissza, de az erőviszonyokat jelzi, hogy hátrányban is kétszer fordult elő olyan, hogy két vörösmezes csatár vezette a korongot egy szem amerikai bekkre.

Bár a szurkolás meg sem közelítette a magyar meccseken tapasztaltat, de a hangulatra így sem lehetett panasz, a harmadik harmad elején a hullámzás is beindult, Cooly, a tehén - a vébé kabalafigurája - pedig a csarnok különböző pontjain feltűnve mozgatta meg a nézőket. A befejező húsz percben az oroszok a biztos előny tudatában visszavettek az addigi őrült tempóból, az amerikaiak pedig hiába lőttek becsülettel, Brizgalov nem tudott annyira kiszolgáltatott helyzetben lenni, hogy ne akadjon el benne a korong.

A címvédő végül 4-1-re győzött, és ezzel a további eredményektől függetlenül elsőként végzett középdöntős csoportjában.

Az F csoportban Fehéroroszország hosszabbítás után verte az esélyesebb finn alakulatot, amely ezzel együtt is kiharcolta a legjobb nyolc közé jutást.

További eredmények, középdöntő, 2. forduló:
E csoport (Bern):
Lettország - Franciaország 7-1 (1-0, 2-0, 4-1)
gól: Nizivijs (8.), Cipulis (22., 53.), Darzins (24.), Skrastins (47.), Jerofejevs (49.), Ankipans (53.), illetve Tardif (52.)

A további program:
vasárnap:
Svájc - Svédország 16.15
Oroszország - Lettország 20.15

hétfő:
Svédország - Franciaország 16.15
Egyesült Államok - Svájc 20.15

Az állás:
1. Oroszország 11 pont/4 mérkőzés
2. Lettország 7/4 (14-8)
3. Egyesült Államok 7/4 (16-14)
4. Svédország 4/3 (13-14)
5. Svájc 4/3 (4-6)
6. Franciaország 0/4

F csoport (Zürich):
Fehéroroszország - Finnország 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 1-0), büntetőkkel
gól: Gyemagin (1.), illetve Niskala (34.)

Csehország - Szlovákia 8-0 (4-0, 4-0, 0-0)
gól: Jagr (7., 10.), Blatak (13.), Cervenka (16., 30.), Kotalik (26.), Michalek (31.), Elias (39.)

A további program:
vasárnap:
Norvégia - Kanada 16.15
Fehéroroszország-Csehország 20.15

hétfő:
Szlovákia - Norvégia 16.15
Kanada - Finnország 20.15

Az állás:
1. Kanada 9 pont/3 mérkőzés (18-5)
2. Finnország 9/4 (12-6)
3. Csehország 6/4 (17-11)
4. Fehéroroszország 6/4 (8-10)
5. Szlovákia 2/4
6. Norvégia 1/3