Vágólapra másolva!

Új-zélandiként folytathatja az egykori magyar válogatott hokis

Az ötvennégyszeres magyar válogatott jégkorongozó Kaszala János már több mint két éve a földgolyó túlsó oldalán, Új-Zélandon kergeti a pakkot, ahol játékosként bezsebelt minden díjat, megalapította a "Kaszi 22" elnevezésű hokiiskolát, és elképzelhető, hogy rövidesen új-zélandi válogatott lesz.

A korábban itthon a Ferencvárosban és a Dunaferrben is szerepelt Kaszala János Új-Zélandon a Canterbury Red Devils hokisaként mindkét szezonban elnyerte a szuperliga gólkirályi címét, a legjobb csatárnak járó díjat, továbbá ő lett az MVP is, s ezzel a teljesítménnyel még az NHL honlapjára is felkerült.

Christchurchi csapata egyébként korábban még soha nem került be a fináléba, így a bajnokságban megszerzett ezüstérem is óriási sikernek számít a városban.

"Új-Zélandon a rögbi a nemzeti sport, az All Blacks mindenki kedvence, de egyre több szó esik a hokiról is. S mondhatom, óriási élmény ebben a távoli országban és ebben az együttesben jégkorongozni. Rendre teltházas találkozókat játszunk, és már a televízió is közvetíti a mérkőzéseinket.

Az persze még mindig szokatlan számomra, hogy amikor Magyarországon tél van, akkor Új-Zélandon nyár, vagyis a magyarhoz képest fordított a szezon. Tavaly decemberben, amikor az új-zélandi válogatott tagjai itt készültek Christchurchben, a lakóhelyemen, egyébként az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek, edzek velük. Végül egy mezt is kaptam tőlük, és a válogatott tiszteletbeli tagjának választottak" - mesélte a Magyarországra hazalátogató játékos.

S elképzelhető, hogy Kaszala, aki új-zélandi kiutazásáig a magyar válogatott tagja volt, rövidesen az új-zélandi nemzeti színekben szerepel majd, és a divizó II-es vb-n hokizhat. Az ide vonatkozó szabály értelmében ugyanis a játékosok három idény után állampolgársággal már szerepelhetnek más ország legjobbjai között is.

"Az új-zélandi szakvezetés és a játékosok is kapacitálnak, hogy szálljak be a válogatottba, és ez egyáltalán nincs ellenemre. De már nem csak az élsportra gondolok, szeretnék kint egy új generációt felnevelni, ezért alapítottam meg két éve az utánpótláskorúak számára a "Kaszi 22" hokiiskolát.

Forrás: [origo]

Az ide járók 5-15 évesek, és nagy részük korosztályos válogatott. Töretlen fejlődésüknek köszönhetően április végétől új kihívás is vár rám: Canterburyben én lettem az utánpótlás főedzője, hároméves szerződést kaptam" - árulta el az FTC és a Dunaferr bajnoka, aki Új-Zélandon szeretne olyan szintű fejlődést elérni, mint amilyennek Magyarországon játékosként ő is részese volt. Mert amikor több mint tíz éve bekerült a válogatottba, a nemzeti csapat még csak a C csoportban játszott.

"Új-Zéland fantasztikus világ, és már a második hazámnak is nevezhetem. Itt az emberek toleránsak, türelmesek, higgadtak, és az élet ritmusa is teljesen más, mint Magyarországon, sokkal nyugodtabb. Úgy érzem, minden tekintetben megtaláltam a számításaimat, játékosként és edzőként is. Minden nap tréningezem, edzést tartok, a szabadidőmben pedig már megtanultam szörfözni is. Furcsa is most az itthoni felgyorsult élet..." - fogalmazott zárszóként Kaszala János, és a szavaiból kicseng, egyelőre semmiképpen sem tervezi, hogy hazaköltözne.