Vágólapra másolva!
Lezárta, de újra megnyitotta a kieli bundabotrány aktáit a Német Kézilabda Szövetség. A Flensburger Tagblatt március 2-i számában közölte, információja szerint a THW Kiel együttesének vezetői megvesztegették a 2007-es BL-döntő-visszavágó lengyel játékvezetőit, így nyerték meg a sorozatot. A Bundesliga elnöksége két nappal később befejezettnek nyilvánította a vizsgálódást, ám azóta újabb információk láttak napvilágot. A kérdés azonban ugyanaz maradt: csalt a német sztárcsapat vagy sem?

A botrányt kirobbantó Flensburger Tagblatt azt állította március 2-i számában, hogy a THW Kiel férfikézilabda-csapata vesztegetéssel nyerte meg a 2007-es SG Flensburg-Handewitt elleni Bajnokok Ligája-döntőt. Az első találkozó 28-28-as döntetlenje után a kieli Sparkassen-Arenában 29-27-re nyert a hazai csapat, ezzel elhódította a legrangosabb trófeát.

A 2007. április 27-én játszott kieli BL-döntő visszavágóját a lengyel Miroslaw Baum, Marek Goralczyk kettős vezette, akiket korábban már meggyanúsítottak hasonló csalással. A páros vezette ugyanis a 2004-es olimpia női fináléját, ahol Dánia büntetőkkel győzte le Dél-Koreát.

A német bulvársajtó természetesen azonnal támadásba lendült, a legvadabb teóriák is napvilágot láttak, amelyek valóságtartalmáról egyelőre nem sokat tudni.

A Bild szerint a háttérben Noka Serdarusic edző állhat, aki 2008 nyarán távozott Kielből, a pletykák szerint azért, mert felesége és a klubfőnök, Uwe Schenker fiatal barátnője között áthidalhatatlan ellentét feszült.

A német Handball-world.com azt írta a botrány másnapján, hogy a botrány azért kerülhetett napvilágra, mert a 2007-es vesztegetés egyik aktív résztvevője feladta magát a német államügyészségen. Ráadásul a honlap szerint maga Serdarusic tett vallomást. A tréner tagadta ugyan mindezt, ám a lapok megpendítették, hogy a térdprotézis- és porckorong-műtétből lábadozó edző nem véletlenül lépett vissza hirtelen a Rhein-Neckar Löwen kispadjától.

Később olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a klub már 2000 óta szisztematikusan befolyásolta a nemzetközi kupamérkőzések eredményét.

Érdekes módon a Bundesliga elnöksége rekordgyorsasággal reagált az eseményekre, s már március 4-én este bejelentette: bizonyítékok hiányában lezártnak tekinti az ügyet. Reiner Witte, a szervezet vezetője azt mondta: a továbbiakban nem foglalkoznak a bundagyanúval, mivel az elmúlt napok vizsgálódásai semmiféle bizonyítékot nem hoztak annak alátámasztására.

Már-már lenyugodtak a kedélyek, amikor a Der Spiegel vasárnap újabb adatokkal állt elő. A lap arról számol be, hogy Schwenker és Serdarusic 2006-2007-ben legalább tíz BL-mérkőzésen bírókat vásárolt meg, így segítve BL-sikerhez a klubot. A lap információi szerint csupán a Flensburggal játszott 2007-es döntő második találkozóján 96 ezer euró vándorolt a lengyel játékvezető-páros, a Baum-Goralczyk kettős zsebébe.

"Mindenki követ el hibákat, én is. De nem 50 ezer euróért cserébe" - nyilatkozta az egyik lengyel bíró, Marek Goralczyk. "Soha az életben nem kockáztatnám becsületemet, jó híremet és karrieremet egy ilyen butaságért." "Tíz éve együtt fújunk, mindketten tűzbe tennénk a másikért a kezünket" - tette hozzá társa, Miroslaw Baum.

Frank Bohmann, a Bundesliga ügyvezető igazgatója szerint az új információk miatt ismét megvizsgálják az ügyet.

A Kieler Nachrichten szerint a városi ügyészség már vádemelési javaslattal élt Schwenker, illetve bűnrészességgel vádolt Serdarusic ügyében. Az Európai Kézilabda Szövetség elnöke, Tor Lian annyit mondott, az ügy nagyon nyugtalanító, s alapos tisztázásra szorul.

Uwe Wick főügyész hétfőn azt mondta, hogy fennáll a gyanúja a hűtlen kezelésnek, ezért a menedzser és a korábbi edző ellen vizsgálat indult. Mindketten tagadják a vádakat. Wick megerősítette, hogy a városban több épületet átkutattak, többek között a klub gazdasági irodáját is.

Nyitott kérdések, különböző lehetőségek
A Handball-World hétfőn újabb cikkben taglalta az esélyeket "Nyitott kérdések, különböző lehetőségek" címmel. A lap szerint a vizsgálatok újraindulásával ellenőrizni kell az újabb részleteket, azok végkifejlete pedig újabb és újabb lehetőségeket vet fel.
A Handball-World négy ilyen eshetőségre hívta fel a figyelmet:
1. A THW Kiel nem manipulált egy mérkőzést sem. (Ha ez igaz, akkor is óriási presztízsveszteséget jelent a klubnak a kialakult helyzet, amely gazdaságilag akár bizalom- és szponzorvesztéssel is járhat. Ellenben polgári peres eljárás indulhat az összes olyan sajtóorgánum ellen, amely negatív színben tüntette fel a klubot.)
2. A THW Kiel manipulálta a mérkőzéseket, ám ezt nem lehet bebizonyítani.
3. A csapat vezetősége bizonyíthatóan befolyásolt néhány mérkőzést.
4. Manipulációk nemcsak egy mérkőzés erejére terjedtek ki, hanem napi rendszerességgel zajlottak. (Utóbbi esetekben a Bundesligából és a nemzetközi sorozatokból való kizárás bármelyik fokozata előfordulhat.)