Vágólapra másolva!
Pénteken 18 órakor Székesfehérváron megkezdődik a 2008-2009-es magyar jégkorong-bajnokság döntője, melyben a címvédő Alba Volán a fináléba három év után visszatérő, bajnoki címet utoljára 1988-ban szerző Újpestet fogadja. A székesfehérváriak zsinórban hetedszer ülnének a hazai hokitrónra, a fővárosiak viszont már azzal is elégedettek lennének, ha nem nullára veszítenék el a négy győztes mérkőzésig tartó döntőt.

A magyar jégkorong-bajnokság 1936 óta íródó története - a férfi kosárlabdához hasonlóan - évtizedekig tartó fővárosi hegemóniát hozott. Az első négy bajnoki címet a Budapesti Korcsolyázó Egylet szerezte, az első vidéki döntősre 1940-ig kellett várni, akkor a Kassai AC verekedte magát fináléba.

A második világháborút követően zsinórban háromszor (1947, 1948, 1949) rendeztek MTK-Ferencváros döntőt (mindannyiszor MTK-sikerrel), az első vidéki bajnoki cím pedig 1981-ben született meg, amikor a Székesfehérvári Volán éppen az Újpesti Dózsánál bizonyult jobbnak.

A rendszerváltás évében, 1990-ben újabb vidéki csapat, mégpedig a Jászberényi Lehel ünnepelhetett bajnoki címet, az alföldi hűtőszekrénygyár mára legendássá vált csapatának tagjai pedig aligha gondolták, hogy az évtized alapjaiban rendezi át a hazai hokiélet erővonalait.

A fenti állításnak némileg ellentmond, hogy a Lehel után ötször a Fradi következett, ezzel azonban el is lőtték majd' minden puskaporukat a budapesti csapatok, hiszen az 1995-ös zöld-fehér siker utáni 13 bajnoki címből 12-t két Fejér-megyei csapat, az Alba Volán és a Dunaferr zsebelt be (nyolcat a székesfehérváriak, négyet a dunaújvárosiak).

A sportág szempontjából az A csoportos vb-szereplés miatt történelmi jelentőségű 2009-es év bajnoki döntőjének idejére tovább szűkült a sportág hazai élmezőnye, hiszen mostanra az elmúlt két idényben a kontinens középmezőnyének élvonalába tartozó osztrák bajnokságban, az EBEL-ben is edződő Volán egyértelműen kinőtte a magyar bajnokságot.

A zsinórban hetedik bajnoki címükre készülő székesfehérváriak csak az elődöntők során kapcsolódtak be az OB I-be, és úgy is három sima meccsen intézték el a jelenleg DAB.Docler néven futó megyei riválist, hogy a MOL Liga-győztes HC Csíkszereda otthonában felkészülési tornán elszenvedett vereség nem várt indulatokat hozott felszínre a válogatott gerincét adó koronázóvárosiaknál. A vezetőség menesztette a kanadai vezetőedzőt, Ted Satort, a csapat emblematikus figurája, Ocskay Gábor pedig lemondott csapatkapitányi posztjáról.

Az edzőváltást követően a válogatottnál Pat Cortina mellett másodedzőként dolgozó Énekes Lajos irányította Volán ezzel együtt toronymagas esélyese a bajnoki döntőnek, amit hűen tükröz az Újpest vezetőedzőjének, Pék Györgynek a nyilatkozata. "Tiszteletet parancsoló az Alba Volán játékoskerete és az EBEL-ben mutatott teljesítménye. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel megyünk fel a jégre. Legalább egy meccset szeretnénk megnyerni, nem fogunk beállni védekezni, nyíltsisakos küzdelemre számítok" - mondta az egykori válogatott csatár.

Az újpestiek mindenekelőtt remek szlovák sorukban (Rufus, Kadlubiak, Dubek, Sikorcin, Zlocha) bízhatnak, amely egyes vélemények szerint az utóbbi évek legmeghatározóbb hazai légiósötöse. Közülük két csatárral, Dubekkel és Sikorcinnal kapcsolatban nemrég az is felmerült, hogy magyar állampolgárságért folyamodnak, hogy a későbbiekben a magyar válogatottat erősíthessék.

Tisztában van az erőviszonyokkal Énekes Lajos is, ennek ellenére óvatosságra inti csapatát: "Valóban el kell viselnünk az esélyesség terhét, de a csapat van annyira profi, hogy ezt megoldja. Ha úgy játszunk, mint a Dunaújváros elleni harmadik elődöntő-mérkőzésen, akkor magabiztos győzelmeket arathatunk a fináléban, ehhez azonban nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség."

A döntő lebonyolítása (a találkozókat a Sport TV élőben közvetíti):
1. mérkőzés, március 13., péntek, 18.00: Alba Volán - UTE (Sport 1)
2. mérkőzés, március 15., vasárnap, 14.30: UTE - Alba Volán (Sport 2)
3. mérkőzés, március 17., kedd, 18.00: Alba Volán - UTE (Sport 1)
4. mérkőzés, március 19., csütörtök, 18.00: UTE - Alba Volán (Sport 1)
5. mérkőzés, március 21., szombat, 18.00: Alba Volán - UTE (Sport 2) - ha szükséges
6. mérkőzés, március 23., hétfő, 18.00: UTE - Alba Volán (Sport 2) - ha szükséges
7. mérkőzés, március 25., szerda, 20.00: Alba Volán - UTE (Sport 2) - ha szükséges