Vágólapra másolva!
2008. április 19-e óta igazi rangadónak számít az ukrán jégkorongozók életében, ha Magyarország ellen játszanak. A szapporói divízió I-es világbajnokságon csoda történt, a fantasztikus formában lévő Cortina-csapat 4-2-re nyert, s kiharcolta az A csoportba kerülést. Ukrajna azóta sem érti, hogy történhetett ez meg. A revánslehetőség Rigában érkezett el.

Pincési László helyszíni tudósítása Rigából

Az akkori győzelem nemcsak azért hatott meglepetésként, mert orosz utódállamot vert a csapat, ráadásul ezzel feljutott a legjobbak közé. Hanem az addigi egymás elleni mérleg miatt is. Addig tíz mérkőzésen 1 siker állt a nevünk mellett, az 57 kapott góllal szemben mindössze 8-at ütöttünk! Azaz a szapporói csatában ötven százalékkal növeltük addigi találatainkat.

A mutatott játék alapján ezúttal sem Magyarország az esélyes. Rigában eddig egy felemás képet mutató lettek elleni vereség után simán kikapott az olaszoktól, s bár a sajtótájékoztatón az udvarias ellenfelek mellett Pat Cortina is kifejtette, elégedett, ez korántsem igaz.

Akkor mire véljük a szünetekben dúvadként öltözőbe vonuló szakvezetőt, aki a szombati edzés előtt alapos fejmosást tartott a csapatnak. Hiszen bárki is az ellenfél, nem szabad elfeledni, ezúttal a magyar válogatott az A csoportos, annak megfelelően is kell hajtania, küzdenie - állítólag ezt a kapitány is hangsúlyozta.

A válogatott este a rigai magyar nagykövetnél vendégeskedett, hogy aztán talán végre kialudva magát rákészüljön a nagy csatára. A két fél a már említett vb-mérkőzésen találkozott egymással, akkor Blagoj és Szemencsenko ütötte az ukránok góljait (utóbbi ezúttal nincs a válogatottban), magyar részről Vas János, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre és Vas Márton volt eredményes.

Egy ilyen névsornak (a hiányzó Peterdi nélkül persze) ezúttal is örülnénk, elsősorban Palkovics miatt. A statisztika ugyanis komisz dolog, megmutatja, hogy a magyar válogatott összes találata a második sor jégen tartózkodásakor született. Akkor, amikor Sille Tamás és Svasznek Bence bekkelt, Ladányi Balázs, Vas Márton és Vas János támadott. Sajnos az Alba Volán rettegett csatártriója (Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Vaszjunyin Artyom) eddig egy pontot sem csinált...

A magyarok kanadai táblázata:
Ladányi Balázs 4 pont (1 gól+3 gólpassz)
Sille Tamás 3 (0+3)
Svasznek Bence 2 (2+0)
Vas Márton 2 (1+1)
Vas János 1 (0+1)

Az F csoport állása:
1. Lettország 6 (11-5)
2. Ukrajna 3 (5-6)
3. Olaszország 3 (6-4)
4. Magyarország 0 (4-11)

A vasárnapi program:
12.00: Magyarország - Ukrajna
16.00: Lettország - Olaszország