Vágólapra másolva!
Montrealban 57. alkalommal rendezik meg az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) All Star-mérkőzését, amely nem csak a gálameccsről szól, hanem egy teljes hétvégét magában foglal, hiszen a hivatalos program magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődik az újoncok összecsapásával és az ügyességi versenyszámokkal. Bár a legnagyobb sztárok közül Sidney Crosby, Pavel Dacjuk és Nicklas Lidström is lemondta a részvételt sérülés miatt, így is emlékezetes pillanatokat ígér a legjobb hokisok gálája.

Az első All Star-meccset 1947-ben rendezték Torontóban, ahol a Stanley-kupa-győztes Maple Leafs csapott össze a liga legjobjaiból összeállított csapattal, és utóbbi 4-3-ra nyert.

Ezt megelőzően is volt rá példa, hogy az NHL krémje összegyűljön, és játsszon egyet, de ezek a meccsek általában jótékonysági célt szolgáltak. Ilyen volt az 1934-ben megrendezett gála a Toronto és az All Star-csapat között, amelyet Irvin E. "Ace" Bailey megsegítésére rendezték, akit Eddie Shore, a Boston védője döngölt hátulról a jégbe. Bailey koponyatörést szenvedett, és napokig kómában feküdt, ezen a meccsen azonban ott volt a lelátón, és kezet fogott Shore-ral, aki kettétörte pályafutását.

Kezdetben tehát a Stanley-kupa-címvédő játszott az All Star-csapattal, 1950-ben viszont Stan Saplin, a New York Rangers egyik vezetője változást javasolt, ő a ligát akkoriban alkotó hat csapatból (Montreal, Toronto, New York Rangers, Chicago, Boston, Detroit) keleti és nyugati, vagy amerikai és kanadai válogatottat állított volna össze. El is érte a célját, mert 1951-ben az amerikai klubokból összerakott alakulat játszott a kanadaiak legjobbjaival, de mivel ez a meccs, és az 1952-es is döntetlen hozott, így inkább visszatértek az eredeti formulához.

1967-ig a szezonok elején rendezték az All Star-mérkőzéseket, akkor vezették be, hogy idény közben legyen, most pont félidőben kerül sorra. 1969-ben jött az újabb újítás, ekkor a Nyugati és a Keleti All Star-csapatok mérték össze erejüket, 1975 és 93 között is hasonló alapon osztották el a jégre lépőket, csak ekor Wales és Campbell volt a két konferencia neve, a 17 randevúból tizenkettőt a Wales (Kelet) nyert. 1998-ban az Észak-amerikai válogatott játszott a világ többi részéről származó sztárokkal, 8-7-re az amerikai-kanadai vegyes győzött. Öt éven keresztül maradt ez a szisztéma, majd 2003-ban megint jött a már jól bevált Kelet vs Nyugat rivalizálás.

A kezdőötösökről 1986 óta a szurkolók döntenek, a mostani szereplőkre 2008. november 12. és 2009. január 2. között lehetett szavazni. Idén érdekesen alakultak a szavazatok, mert Nyugaton három Anaheim-játékos mellett három chicagói bizonyult a legnépszerűbnek, míg Keleten a házigazda Montrealt négyen, a tavalyi döntőst Pittsburh-öt ketten képviselik.

A legtöbb szavazatot Sidney Crosby kapta, aki azonban sérülése miatt nem játszik majd a gálán. A kezdőcsapatokban a Ferencvárosban is megfordult Rob Niedermayer bátyja, Scott a legrutinosabb, aki hatodszor került be a keretbe, és harmadszor az elsőként jégre lépők közé. A két kapus, Jean-Sebastien Giguere és Carey Price mellett két chicagói ifjú titán, Patrick Kane és Jonathan Toews mondhatja még el magáról, hogy első All Star-gáláján egyből a kezdőben kapott helyet.

Az edzőknél korábban az volt a rendszer, hogy az előző évben a Stanley-kupa-döntőben szereplő csapatok mesterei irányíthatták az All Star-válogatottakat, most a szezon felénél a legjobban álló csapatból kerül ki a két-két vezető-, illetve másodedző. Idén a nyugatiaknál Todd McLellan (San Jose Sharks) és Mike Babcock (Detroit Red Wings), a keletieknél Claude Julien (Boston Bruins) és Guy Carbonneau (Montreal Canadiens) ülhet le a kispadra. A nyugatiaknál Joe Thorton, a keletieknél Alekszej Kovaljov mezén virít majd a C betű, ők lettek a csapatkapitányok.

Forrás:Getyy Images

Sidney Crosby kapta ugyan a legtöbb szavazatot, de sérülése miatt inkább pihen

A gálameccs előtti napon az újoncok és az elsőévesek is megmérkőznek egymással, olyan már most jól csengő nevekkel, mint Kris Letang, Mikkel Boedker, Devin Setoguchi vagy a nyári drafton elsőként elkelt Steven Stamkos. Az ügyességi számokban kiderül, hogy ki korcsolyázik a leggyorsabban (négyen vesznek részt, egyesével indulnak, és egy kört tesznek meg a félpályától a bójákkal kijelölt pályán, tavaly Shawn Horcoff nyert), hogy ki tudja a leglátványosabb trükköt bevetni, amikor egy az egyben megy a kapusra (hatan versenyeznek, egy perc alatt akárhányszor próbálkozhatnak, és a nézők szavazatai döntenek a győztesről, tavaly Alekszander Ovecskin volt a legtrükkösebb), hogy ki lő a legpontosabban (a kapu négy sarkában egy-egy céltábla van, a játékosnak pedig 25 láb távolságból kell maximum 18 másodperc alatt nyolc lövésből minél több célpontot eltalálnia, tavaly Tomas Kaberle nyert), hogy ki lő a legerősebben (a korong 30 lábra van a kapu közepétől, és két lövésből az erősebb számít, tavaly és tavalyelőtt Zdeno Chara nyert), és hogy ki nyeri az egyenes kieséses büntetőpárbajt (tavaly Dion Phaneuf bírta a legtovább).


2008-ban Ovecskin nyerte a Breakaway Challenge névre hallgató ügyességi számot

A végén összesítik a versenyszámok eredményeit, és kiderül, melyik főcsoport volt ügyesebb (Kelet zsinórban hármat nyert legutóbb), és hogy melyik kapus gyűjtötte a legtöbb pontot (2008-ban Roberto Luongo nyert, aki 12 lövésből egyetlen gólt sem kapott).

A két kezdőötös:
Nyugat: Jean-Sebastien Giguere (Anaheim Ducks, 617 241 szavazat) - Scott Niedermayer (Anaheim Ducks, 637 316), Brian Campbell (Chicago Blackhawks, 784 476), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks, 716 569), Jonathan Toews (Chicago Blackhawks, 809 599), Patrick Kane (Chicago Blackhawks, 917 551)
Kelet: Carey Price (Montreal Canadiens, 1 515 885) - Mike Komisarek (Montreal Canadiens, 1 373 628), Anrej Markov (Montreal Canadiens, 1 443 091), Alekszej Kovaljov (Montreal Canadiens, 1 343 301), Jevgenyij Malkin (Pittsburgh Penguins, 1 585 936), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins, 1 713 021 - nem játszik)

A két csapat további játékosai:
Nyugat:
kapusok: Niklas Bäckström (Minnesota Wild), Roberto Luongo (Vancouver Canucks)
hátvédek: Dustin Brown (Los Angels Kings), Dan Boyle (San Jose Sharks), Sheldon Souray (Edmonton Oilers), Shea Weber (Nashville Predators), Stephane Robidas (Dallas Stars)
csatárok: Shane Doan (Phoenix Coyotes), Milan Hejduk (Colorado Avalanche), Jarome Iginla (Calgary Flames), Mike Modano (Dallas Stars), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Joe Thornton (San Jose Sharks), Keith Tkachuk (St. Louis Blues), Patrick Marleau (San Jose Sharks)
edzők: Todd McLellan (San Jose Sharks), Mike Babcock (Detroit Red Wings)

Marleau a sérült Pavel Dacjuk helyére került be, Robidas pedig egy másik detroiti sztár, Nicklas Lidström kiesése miatt kapott lehetőséget.

Kelet:
kapusok: Tim Thomas (Boston Bruins), Henrik Lundqvist (New York Rangers)
hátvédek: Jay Bouwmeester (Florida Panthers), Zdeno Chara (Boston Bruins), Tomas Kaberle (Toronto Maple Leafs), Mark Streit (New York Islanders)
csatárok: Jeff Carter (Philadelphia Flyers), Dany Heatley (Ottawa Senators), Ilja Kovalcsuk (Atalanta Thrashers), Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning), Alekszander Ovecskin (Washington Capitals), Zach Parise (New Jersey Devils), Marc Savard (Boston Bruins), Eric Staal (Carolina Hurricanes), Thomas Vanek (Buffalo Sabres), Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)
edzők: Claude Julien (Boston Bruins), Guy Carbonneau (Montreal Canadiens)

St. Louis Crosby helyére került be.

Rekordok, érdekességek:
- eddig háromszor dőlt el hosszabbításban a meccs, mindhárom alkalommal (1978, 86, 88) a Wales főcsoport győzött
- egyszer került eddig sor büntetőkre a végén, 2003-ban Nyugat volt pontosabb a szétlövésben
- a legtöbb gól 2001-ben született, amikor az Észak-amerikai válogatott 14-12-re nyert a Világválogatott ellen
- 16 volt a legtöbb gól, amit egy csapat All Star-gálán ütött, a Wales főcsoport 1993-ban 16-6-ra nyert a Campbell konferencia ellen
- két gól volt a legkevesebb, amit a nézők láthattak, 1952-ben és 56-ban is 1-1 lett a vége
- egyszer volt példa arra, hogy egy csapat kapott gól nélkül zárjon, 1967-ben a Montreal nullázta le az All Star-válogatottat
- 1970-ben kezdődött a legtermékenyebben a meccs, ekkor 37 másodperc alatt mindkét csapat betalált
- Owen Nolan duplája között telt el a legkevesebb idő, 1997-ben nyolc másodperc alatt szerzett két gólt a nyugatiak csatára
- tíz gól volt a legtöbb, ami egy harmadon belül esett, ilyenre háromszor is volt példa (1997 második harmad, 2001 második és harmadik harmad)
- hét gólt volt a legtöbb, amit egy csapat egy harmad alatt ütött, 1990-ben a Wales főcsoport volt nagyon szorgalmas
- a legtöbb All Star-gálán a legendás Gordie Howe szerepelt, aki összesen 23 alkalommal húzott korcsolyát, egyben ő a legidősebb játékos is, aki játszott, 1980-ban majdnem 52 évesen gálázott
- a legtöbb gólt a liga történetének két emblematikus figurája, Wayne Gretzky és Mario Lemieux szerezte, mindkétszer 13 alkalommal voltak eredményesek, de a Pittsburgh legendájának ehhez 10 meccs kellett, míg Gretzkynek 18
- Joe Sakic mellett a legjobb játszani, a Colorado sztárja eddig 16 gólpasszt adott a gálákon
- van olyan kategória, amiben Gretzky egyedül vezet, mégpedig a pontoknál, amikből huszonötöt (13 gól, 12 gólpassz) hozott össze, és eddig csak neki sikerült az, hogy egy harmad alatt négy gólt ütött, még 1983-ban
- négyen vannak, aki négy gólt ütöttek egy meccsen, Gretzky és Lemieux itt is szerepel, mellettük Vincent Damphousse, Mike Gartner és Dany Heatley tartozik azok közé, akik nem érték be a mesterhármassal
- Lemiuex az egyetlen, aki egy meccsen hat pontot szerzett, 1988-ban három gólt és három asszisztot ért el
- a leggyorsabb gól a tavalyi gálán esett, Rick Nash 12 másodperc elteltével talált be
- a kapusoknál Glenn Hall három kategóriában is első, övé a legtöbb meccs (13), a legtöbb szereplés egyhuzamban (9), és a legtöbb jégen töltött perc (540)
- a legtöbb gólt Patrick Roy kapta, akit 11 gálán 31-szer mattoltak
- a védők közül mindössze ketten mondhatják el magukról, hogy megkapták a meccs legjobbja címet, Bobby Orr 1972-ben, Ray Bourque 1996-ban lett MVP
- Gretzky és Lemieux is 3-3 alkalommal lett MVP

A Sport 2 élőben közvetíti vasárnap hajnalban az újoncok mérkőzését és az ügyességi versenyt, amit vasárnap 12.45-kor és 22.45-kor is megismételnek. Hétfőn 0 órától pedig a főmeccset is élőben sugározza a sportcsatorna.