Vágólapra másolva!
Vb-története során mindössze egy mérkőzést nyert meg az ausztrál férfikézilabda-válogatott, amely Magyarország ellen kezdi meg szereplését a horvátországi világbajnokságon. A magyar csapatnak nincs tehát félnivalója, egy kellemes, gólkülönbség-javító összecsapáson hangolódhat rá a további, kemény sorozatra.

Nem a kézilabda az a sportág, amely a legnépszerűbb lenne Ausztráliában, ám a világbajnokságok jellegzetessége, hogy minden kontinenst képviselteti valaki. Így aztán az elmúlt tíz évben ötödször fordul elő, hogy a csapat ott lehet az aktuális eseményen.

Félnivalója egyik ellenfélnek sincs, az auszik eddig mindössze egyetlen győzelmet arattak: 2003-ban (tegyük hozzá, meglepetésre!) legyőzték Grönland csapatát. Az is igaz viszont, hogy azóta csak zakóztak: 2005-ben 33 góllal kaptak ki a svédektől (49-16), 21-gyel az argentinoktól (34-13), két éve 25-tel Izlandtól (45-20), és 37-tel Franciaországtól (47-10). A vb-csúcsot 2003-ból tartják, amikor 55-15-ös vereséget szenvedtek Izlandtól.

A csapatot évek óta külföldről érkezők alkotják, a különbség annyi, hogy immáron légiósokkal is rendelkezik az együttes. Ognjen Latinovic kapus a feröeri KÍF-ben véd, James Blondell (KH Malmö), Tommy Fletcher (Skuru IK) és Lee Schofild (H65 Höör) svéd, Bevan Calvert (TM Tönder) dán, Nemanja Subotic (HK Bask) pedig szerb csapatot erősít. A szövetségi kapitány, Morten Fjeldstad Dániából érkezett.

Forrás: [origo]

A csapat Horvátországban edzőtáborozik több napja, négy felkészülési mérkőzést is játszott. Plmonostor (Beli Manastir) csapatát 30-28-ra verte, majd kikapott a Pozsegától 29-23-ra. Aztán összecsapott a Magyarkanizsa (Nexe Nasice) második csapatával, amelyet Varkanitsas kiváló védéseinek és Blondell nyolc góljának köszönhetően 27-25-re legyőzött, csakúgy, mint három napja az Osijek Blue együttesét (32-25).

A magyar és az ausztrál válogatott korábban mindössze egyszer találkozott egymással: 2000. május 25-én Százhalombattán 40-20-ra Magyarország nyert. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány akkor is Hajdu János volt.

Az ausztrál vb-keret:
kapusok: Ognjen Latinovic, Jim Varkanitsas, Curtis Eitzen
mezőnyjátékosok: Bojan Stojanovic, James Blondell, Tommy Fletcher, Michael Thomas, Lee Schofield, Bevan Calvert, Dan Kelly, Ognjen Matic, Richard Ridley, Mladen Turanjanin, Nemanja Subotic, Dragan Jerkov

Az ausztrál csapat eddigi vb-szereplése:
1999 - 24. hely, 2003 - 21. hely, 2005 - 24. hely, 2007 - 24. hely.

Felhívás!
A Magyarországi Kézilabda Szurkolók Országos Szövetsége arra kér Mindenkit, aki a horvátországi világbajnokságra kiutazik Eszékre, illetve Zágrábba, hogy a meccsekre magyar mezben, vagy legalább piros felsőben gyertek, nézzünk ki egységesen!
Annyi piros-fehér-zöld zászlót hozzatok, amennyit csak bírtok!
Örülnénk neki, ha a Himnusz alatt egyikünk feje búbja se látszódna ki lobogóink alól!
Fontos: régi személyi igazolvánnyal nem engednek át senkit a határon, csak új személyivel vagy útlevéllel!
Hajrá Magyarország!
Magyarországi Kézilabda Szurkolók Országos Szövetsége