Vágólapra másolva!
12 ezer hazai szurkoló előtt mindössze egygólos győzelmet aratott a horvát férfikézilabda-válogatott a világbajnokság nyitómérkőzésén. Lino Cervar tanítványai 27-26-ra nyertek Dél-Korea ellen. A magyar válogatott szombaton Ausztrália ellen kezd.

Eredmény, férfikézi-vb, B csoport, 1. forduló:
Horvátország - Dél-Korea 27-26 (14-13)
Split, 12 ezer néző
v.: Ullrich, Lemme (németek)
gól: Cupic 8/4, Vori 5, Duvnjak 3, Hrvatin 3, Metlicic 2, Balic 2, Zrnic 2, Buntic 1, T. Valcic 1, illetve Szim Je Bok 5/2, Park Jung Geu 5, Jeong Ji Kjeong 4, Oh Jun Szuk 4, Kim Te Van 3, Li Eun Ho 2, Li Je Vu 1, Park Csan Jong 1, Jun Ci Jol 1
hetesek: 5/4, illetve 4/2
kiállítások: 4, illetve 8 perc

A lehető legvégsőkig kivárt Lino Cervar, a horvát férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, s csak a nyitónapon nevezte meg azt a 16 játékost, akivel nekivágott a világbajnokságnak.

"A válogatott egy nagy család, ebbe a bő keret összes játékosa beletartozik. Mindenki szeretne játszani a világbajnokságon, de erre sajnos nincs lehetőség. De a világbajnokságon akár 10 mérkőzés is várhat ránk, mind a 28-an itt maradnak, együtt készülünk tovább" - indokolt Cervar.

"A mérkőzésről már nem szeretnék előzetesen több szót ejteni, eleget beszéltem róla az elmúlt napokban. A játékosok felkészültek, készen állnak a rajtra."

Készen állt a közönség is, az év végén átadott spliti Spaladium Arena természetesen dugig megtelt, 12 ezer szurkoló biztatta a horvátokat - koreai drukker elvétve akadt csak.

Forrás: AFP

Lendületesen kezdte a mérkőzést a hazai csapat, ám hiába vezetett három góllal, 10-7 után az ázsiai együttes egy 4-0-s szériával átvette a vezetést. A félidő hajrájában Duvnjak és Balic góljaival ikerült az egyenlítés, sőt, Tonci Valcicnak szinte a dudaszó pillanatában szerzett góljával 14-13-as előnnyel a házigazda mehetett pihenőre.

A második játékrész elején Cupic, majd Hrvatin révén kétszer is kétgólosra nőtt az előny, Park és Li azonban egyenlített (17-17). A helyzet kettős emberelőnyben változott meg, Hrvatin és Vori találatait követően 19-17-nél Zrnic még ziccert is hibázott.

Cupic és Vori nem tette meg ezt a szívességet, 22-19 és 23-20 után azonban csak nem akart jönni a megnyugtató negyedik gól. A fürgelábú ázsiaiak nemcsak védekezésben adták fel a leckét a horvátoknak, hanem támadásban is. A nyitott védekezésben becselezték magukat a kapuig, a hatosfalat átlőtték, az 52. percre sikerült átvenni a vezetést (23-24).

Forrás: AFP

Cervar kapitány őrjöngött, a közönség felhagyott a hullámzással. Szerencsére nemcsak Kang Il Ku kapus védett álomszerűen (számtalan ziccert hárított), hanem Losert is, ám Szim ellen tehetetlennek bizonyult (23-25).

Az 55. perc elején Cupic nyolcadik találatával éledt a remény, Vori egyéni betörésből egyenlített (25-25). Szup Csoj Te kapitány időt kért, hogy felrázza az utolsó négy percre tanítványait.

Oh Jun Szuk góljára Metlicic válaszolt (26-26), majd egy elrontott koreai lehetőséget követően ugyanő talált be. 27-26-nál az egyenlítésért támadhatott Korea, ám hibázott, a hazaiak pedig nem adták ki a kezükből a labdát, megnyerve ezzel a nyitómérkőzést.

A magyar válogatott szombaton, 18.30-kor lép pályára Eszéken, az ellenfél Ausztrália lesz.