Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers hazai pályán legyőzte a diadal küszöbén álló Boston Celticst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének ötödik mérkőzésén, ezzel 3-2-re szépített a párharcban.

Eredmény, NBA-döntő, 5. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Boston Celtics 103-98 (39-22, 16-30, 24-18, 24-28)
legjobb dobók:
Bryant 25, Odom 20, Gasol 19, Fisher 15, Farmar 11, illetve Pierce 38, Allen 16, Garnett 13
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 a Boston javára.

A nyugati bajnok Los Angeles pénteken 24 pontos előnyt leadva bukta el a negyedik meccset, a 3-1-re elhúzó Bostont már csak egy siker választotta el 17. bajnoki címétől. Az ötödik felvonásban ismét elképesztő nyitónegyedet produkált Phil Jackson alakulata, az alapszakasz legjobbjává választott Kobe Bryant, a világbajnok spanyol Pau Gasol és Lamar Odom is remekelt, így 39-22 lett az első játékrész.

A folytatás ugyancsak a legutóbbi találkozóhoz hasonlóan a Celticsé lett, elsősorban Paul Pierce-nek - és Bryant látványos visszaesésének - köszönhetően, így a félidőben már 55-52 volt az állás.

Térfélcsere után a vendégek szupertriójából Kevin Garnett és Ray Allen is belelendült, így a zöld-fehér alakulat folyamatosan "látótávolságon belül" maradt. Bár a házigazdák balkáni légiójából a szerb Vladimir Radmanovic és a szlovén Sasha Vujacic is gyengélkedett, Bryant két negyed alatt 5 pontra volt képes, ám Gasol révén 36 perc elteltével mégis 79-70 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó periódusban Pierce megszerezte 30. pontját, amely egy 14/2-es vendégrohamot vezetett fel, így Doc Rivers gárdája 4:25 perccel a vége előtt ismét kiegyenlített (90-90). Innentől azonban a Celtics rengeteg helyzetet kihagyott, így a hajrá a Lakersé lett, amely ezzel megszerezte második sikerét a fináléban.

A döntő hatodik felvonására magyar idő szerint szerdán hajnalban kerül sor Bostonban.