Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságok történetében hatodik alkalommal találkozott egymással a magyar és a norvég nőikézilabda-válogatott, ahogy az eddigi összecsapásokon mindig, a macedóniai kontinensviadalon is a skandinávok diadalmaskodtak. A kiütéses, 34-20-as vereség azt jelenti, a magyar csapat elbúcsúzott érmes álmaitól, de nagy szerencse kellene a kitűzött minimális cél, a 6. hely eléréséhez is.

Eredmény, VIII. nőikézilabda-Eb, középdöntő, I. csoport, 2. mérkőzés:
Magyarország - Norvégia 20-34 (8-13)
Ohrid
v.: Leandersson, Lindroos (finn)
gól: Bulath 4, Sopronyi 4, Hornyák 3, Tomori 2, Vérten 2, Szamoránsky 1, Szűcs 1, Görbicz 1, Bódi 1, Vincze M. 1, illetve Kristine Lunde 7/4, Riegelhuth 6, Johansen 6, T. Larsen 4, Aamodt 3, Kristiansen 2, Blanco 2, Nöstvold 1, Breivang 1, Frafjord 1, Sulland 1/1
hetes: 3/0, illetve 7/5
kiállítás: 6, illetve 4 perc

Bár sokan legyintettek az ukránok elleni kétgólos győzelem után, mondván, nemcsak a mutatott játék, de a gólkülönbség miatt is kevés ez a siker, Spanyolország megtette azt a szívességet a magyar nőikézilabda-válogatottnak, hogy alaposan helybenhagyta Romániát.

A helyzet egyszerűsödött: amennyiben a válogatott legyőzi Norvégiát és a spanyolokat, Európa-bajnoki elődöntőt játszik. A baj éppen az, hogy Norvégia az ellenfél, amellyel az Eb-k során ötször találkozott együttesünk, s minden alkalommal kikapott - ráadásul kétszer nagyon súlyos vereséget szenvedett (az 1998-as elődöntőben 28-14-re, a 2004-es elődöntőben 44-29-re).

Ha csak a közelmúltat nézzük, akkor sincs részünk sikerélményben: idén háromszor is megmérkőzött egymással a két válogatott, még az olimpia előtt, a mérleg három norvég siker (21-35, 25-32, 32-33).

Az utolsó magyar siker 2007. február 28-án, Szombathelyen született, ahol a magyar válogatott 32-27-re nyert. Akkori gólszerzőink közül a három legeredményesebb, Ferling Bernadett, Tóth Tímea és Borbás Rita nincs a jelenlegi keretben, csakúgy, mint Balogh Beatrix és Kirsner Erika.

Mezey Csaba, a magyar válogatott fizikoterapeutája kezi.hu megkeresésére elmondta: Görbicz Anita ugyan lovaglóizom-sérüléssel bajlódik, de a kezeléseknek köszönhetően javult az állapota, így a szakvezetés fejében nem fordult meg, hogy esetleg pihentetné a világ egyik legjobbját.

A csapatból ezúttal Herr Orsolya és Szucsánszki Zita maradt ki.

Forrás: MTI

Alaposan meglepte az ellenfelet az Imre Vilmos, Mátéfi Eszter, Konkoly Csaba edzőtrió, ugyanis az Eb eddigi mérkőzéseit kielemezve emberfogásos védekezéssel kezdett az együttes. A 4+2-es formáció abban különbözött a szokásostól, hogy az elöl lévő két ember nem zónázott, hanem Tonje Larsent és Kristine Lundét követte árnyékként.

Öröm volt nézni a magyar csapat játékát, a védekezés teljesen megbénította a címvédőt 4-2 után azonban elég volt két labdavesztés, hogy visszazuhanjunk a valóságba. Kari-Mette Johansen egyenlített (4-4), Imre Vilmos szövetségi kapitány pedig kisebb meglepetésre időt kért, amelynek során szervezettebb támadójátékra ösztönözte tanítványait.

7-7-ig nem is volt gond, ám amint visszaállt a csapat a hatosfalas védekezésre, a nagy lövők megszórták Pálingert. A félidő 13-8-as norvég előnnyel zárult, köszönhetően egy majd' 13 perces magyar gólszünetnek.

A második félidő elején 16-11-nél még felcsillant a remény, ám Görbiczék játékkedvét két és fél perc alatt egy 5-1-es rohammal le is lohasztották a skandinávok.

A norvégok elleni eddigi Eb-mérkőzések

1994, a 3. helyért:
Norvégia - Magyarország 24-19
1998, elődöntő:
Norvégia - Magyarország 28-14
2002, középdöntő:
Norvégia - Magyarország 24-23
2004, elődöntő:
Norvégia - Magyarország 44-29
2006, középdöntő:
Norvégia - Magyarország 34-31

2008, középdöntő:
Norvégia - Magyarország 34-20


Akár góllal fejeződött be a magyar akció, akár nem, védőink nem értek vissza, az atomkézilabdát játszó skandinávok vidáman lőhették szebbnél szebb góljaikat. Imre Vilmos gyorsan kimerítette időkérési lehetőségét, sok taktikai fegyver ezen kívül nem maradt a kezében. Az első 40 percben Katrine Lunde Haraldsen 57 százalékkal védett - elképesztő teljesítmény!

Pálinger helyére Pastrovics állt, aki ugyan kiválóan védett, ám a különbség így is tovább nőtt. A hajrában csak az volt a kérdés, mennyi lesz a végeredmény: Norvégia nem lassított, 34-20-ra nyert, s bejutott az elődöntőbe. A vereség azt jelenti, hogy a magyarok csoportjukban legfeljebb a harmadik helyen végezhetnek. A norvégok az utóbbi 26 tétmérkőzésükön nem kaptak ki, 25-ször nyertek és volt egy döntetlenjük.

Imre Vilmos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Sajnos, ez a realitás. A norvégok jobbak nálunk, csak az első negyedórában tudtuk meglepni őket. A rivális pillanatnyilag a világ legjobbja, és éppen azért, mert minden lépésünkre képes volt változtatni. Várható volt, hogy előbb-utóbb megtalálja a mi játékunk ellenszerét. Mi jelenleg ennyit tudunk. Bízom benne, hogy a spanyolok ellen képesek leszünk felnőni a feladathoz."