Vágólapra másolva!
Kosárlabdában ritka, ha valaki 40-45 éves kor felett még profiként szerepel, 69 felett pláne... Biztosak vagyunk benne, hogy kevesen hallottak még Netta Fürstenbergről, akiről internetes keresők segítségével is mindössze egy cikket sikerült találnunk: egy svéd honlap jelentetett meg írást az izraeli kosaras nagyiról.

Pedig Netta Fürstenberg kuriózumnak számít: 69 évesen is profi sportoló, ráadásul olyan sportágban, amelyben igenis szükség van kondícióra, állóképességre. Netta ugyanis kosárlabdázik, ugyan már nem az első osztályban, hanem az izraeli negyedik vonalban.

Az Elitzur Shoham 175 cm magas játékosát még edzője is úgy jellemezte, gyors és kiválóan védekezik, mellesleg a bajnokságban 15 pontot dob átlagban, ráadásul meccsenként 4 lepattanót szed.

"Nincs ebben semmi titok" - nyilatkozta Fürstenberg. "Egyszerűen fittnek kell maradni mind mentálisan, mind fizikálisan, nem szabad abbahagyni a sportolást egy pillanatra sem, s ami a legfontosabb, nem szabad tudomást venni az életkorról."

Netta 1939-ben született Petah-Tikvában, édesapja sportőrült volt, többek között alapítója lett a helyi Maccabi Football Clubnak. A kis Netta a család többi tagjához hasonlóan sok mindent kipróbált, focizott, futott, távolugrott, súlyt lökött, majd 16 évesen elkötelezte magát a kosárlabda mellett.

53 éve kosarazik, szerepelt több első osztályú klubban, jelenleg ugyan a negyedosztályban szerepel, de élvezi a játékot. Évekig egy csapatban szerepelhetett lányával, Haderával, aki 30 évesen vonult vissza, mondván, több időt szeretne tölteni családjával.

Netta azonban nem maradt egyedül, két éve saját unokájával, a 20 éves Lihivel szerepel együtt. S úgy tervezi, még pár évig közös sikereket érhetnek el.

"Jövőre 70 éves leszek, lehet, elgondolkodom a folytatást illetően. Ám amíg a testem nem hagy el, s a csapat is igényt tart rám, addig maradok."

Forrás: AIPS Magazine