Vágólapra másolva!
A lehető legrosszabb ellenfelet kapta a női Challenge-kupa harmadik fordulójának sorsolásán a Betonút-NRK-Nyíregyháza nőiröplabda-csapata. A szabolcsiak Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba utaznak. A férfiaknál a Dunaferr a német Generali Haching, a Kométa-Kaposvár pedig a cseh DHL Ostrava ellen játszik.

A súlyos anyagi gondokkal küszködő Nyíregyháza jól szerepel a hazai bajnokságban, az alapszakasz első teljes köre után a második helyen áll, csak rosszabb játszmaaránya miatt szorul a listavezető BSE mögé.

A Challenge-kupa második fordulójában a nagy rivális Vasast búcsúztatták a szabolcsiak, akikkel kegyetlenül bánik a sors, hiszen a következő körben az azerbajdzsáni Azerrail Bakuval kell játszaniuk.

"Örülhetünk, hiszen ismét egy jó csapattal találkozunk" - mondta Ludvig Zsolt, az NRK edzője. "A válogatottal a tavalyi olimpiai előselejtezőben játszottunk Azerbajdzsán ellen. Nemzeti csapatukból két-három játékos tagja az Azerrail együttesének, de a legjobbjuk, Natalija Mammadova külföldön röplabdázik. Ha a pénzügyi szempontokat nézem, akkor persze egyáltalán nem vagyok boldog, mert jelentős anyagi terhet ró a klubra ez az utazás. Sokkal jobb lett volna egy szerb, egy horvát vagy egy szlovák csapat, de számítunk a város segítségére. Azerbajdzsán sajnos nehezen megközelíthető, ezért a túra sok szervezéssel is jár."

A kizárólag azeri játékosokból álló Azerrail Baku a CEV-kupa első fordulójában a holland Longa 59 Lichtenvoorde ellen esett ki úgy, hogy a párharc mindkét meccsét 3:2-re kapott ki, s az ötödik játszma mindkétszer csupán kétpontos különbséggel ért véget! Érdekesség, hogy a Bakuban rendezett találkozót 2000 néző látta a helyszínen! A párharc első meccse Azerbajdzsánban lesz december 9-11. között, a nyíregyházi visszavágó időpontja december 16-18.

A férfi Challenge-kupa harmadik fordulójában a Dunaferr SE a német Generali Haching ellen játszik. Az egyetlen szerb idegenlégióson kívül csak német játékosokat foglalkoztató ellenfél az előző körben a horvát Mladost Zagreb ellen jutott tovább. Hazai pályán 3:0-ra győzött az Unterhaching, a horvát fővárosban pedig a Mladost nyert 3:2-re.

"Ha az anyagi részét nézem, lehetett volna rosszabb sorsolásunk is, ennek a túrának a költsége még kezelhető" - mondta Ruffing Péter edző. "Riválisunk legalább olyan jó csapat, mint a cseh Dukla Liberec, amely kiejtett minket a CEV-kupából, bár sokat még nem tudok a németekről. Hamarosan felvesszük a kapcsolatot Geiger Andrással, az Eltmann magyar röplabdázójával, ő biztosan tud segíteni. Nem lesz egyszerű dolgunk, az biztos, de a harmadik fordulóban már nincs gyenge csapat, mert a verhetőek már kiestek. Örülök, hogy ismét játszhatunk egy jó csapattal."

Hazai környezetben kezd a Dunaferr december 9-11. között, München elővárosában, Unterhachingban pedig december 16-18. között lép pályára.

A Kométa-Kaposvár a két szlovák és egy észt játékossal megerősített cseh DHL Ostravával találkozik a Challenge-kupa harmadik fordulójában. A csehek az előző körben a finn Isku Tampere gárdáját búcsúztatták. Hazai pályán 3:0-ra nyertek, a visszavágón 3:1-re kikaptak.

"Jobb a cseh túra, mintha Ukrajnába, Bulgáriába vagy Olaszországba kellene mennünk, mert a finnországi utazás anyagilag megterhelő volt" - mondta Zarka Péter, a Kaposvár edzője. "Szakmailag jobban örültem volna az osztrák Posojilnica Aich/Dob együttesének, amelyet ismerünk a Közép-európai Ligából. A minket a CEV-kupából elbúcsúztató finn csapat cseh edzőjével már beszéltünk az Ostraváról, és sok információt tudunk szerezni róluk. Ellenfelünk nem rossz csapat, sőt, tavalyelőtt a Bajnokok Ligájában szerepelt! Ennek ellenére bizakodó vagyok."

A Kaposvár otthon kezd (december 9-11.), a visszavágó Csehországban lesz (december 16-18.).