Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel anabolikákat szedett Alekszej Cserepanov, a hétfőn mérkőzés közben váratlanul elhunyt ifjú orosz jéghokicsillag - adta hírül hétvégi számában a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap a nyomozáshoz közel álló körökre hivatkozva.

A törvényszéki orvosszakértői jelentés ugyan még nem készült el, de annyit már közöltek, hogy a játékos akut szívelégtelenségben halt meg, amit kardiomiopátia - a szívizom nem gyulladásos eredetű, gyakorlatilag tünetmentesen zajló megbetegedése - okozott. Néhány nappal később doppingelemzésnek is alávetették a vérét, s mint a bennfentes, neve mellőzését kérő forrás a lapnak kijelentette, "nagy valószínűséggel elmondható, hogy Cserepanov hosszabb időn át stimuláló szereket szedett", de egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy éppen az anabolikák okozták a sportoló váratlan halálát.

Cserepanovnak egyes források szerint a kardiomiopátia mellett aritmiája is lehetett, amely esetben nem szabadott volna neki adrenalint adni, amikor rosszul lett (a mérkőzés színhelyén defibrillátor hiányában adrenalin injekciókkal és szívmasszázzsal próbálták újraéleszteni a 19 éves hokist). A lap által megkérdezett orvosok elmondták: az aritmiát csak megfelelő műszerekkel lehet kimutatni, és segíteni csak defibrillátorral lehet rajta.

Egy ismert sportorvos, aki szintén neve mellőzését kérte, elmondta: sok sportoló küzd Cserepanovéhoz hasonló egészségügyi problémákkal, de erről mindenki hallgat, mert nagy pénzek forognak kockán. Cserepanov egyesületénél alighanem tudtak arról, hogy nincs minden rendben a szívével.

Csehovban - ebben a Moszkva melletti városkában játszott Cserepanov csapatával, amikor rosszul lett - a szereplők egymásra hárítják a felelősséget: kellett-e volna külön kérni mentőautó-ügyeletet a mérkőzésre, értesíteni kellett-e volna jó előre a kórházat a mérkőzésről, volt-e a végül megérkező mentőautóban defibrillátor, vagy nem volt, s ha volt, fel volt-e töltve. Hivatalos közlés szerint ugyanis defibrillátor volt, de nem volt feltöltve, a mentősök viszont állítják, hogy fel volt töltve, de már nem használt.