Vágólapra másolva!
Három mérkőzésen három vereséget szenvedett a magyar nőikézilabda-válogatott a dániai Világkupán. Imre Vilmos együttese az utolsó csoporttalálkozón 36-33-ra kikapott a házigazdától.

Eredmény, nőikézilabda-Világkupa, 3. forduló:
Magyarország - Dánia 33-36 (16-20)
v.: Peter Bol, Edward Willem Van Eck (holland)

A Világkupa utolsó csoportmérkőzésére eldőlt, a magyar nőikézilabda-válogatott számára csak a tisztes búcsú marad, a továbbjutási esélyek ugyanis már szerdán elszálltak. S csütörtökön sem volt könnyű dolga az együttesnek, Franciaország és Oroszország után az eddig százszázalékos házigazda Dánia volt az ellenfél.

Imre Vilmos szövetségi kapitány ezúttal is változtatott a kezdőcsapaton, Herr Orsolya lett a kapus, beállós poszton Mayer Szabina, irányítóban Temes Bernadett, a balszélen Vincze Melinda kezdett.

A mérkőzés Tomori zúgó kapufával indította, majd ugyan Temes büntetőből megszerezte a vezetést, s 2-2-nél akciógóllal egyenlített, hat perc után, 5-2-es dán előnynél máris időt kért a magyar szakvezetés.

"Játsszuk azt, amit megbeszéltünk" - indítványozta Imre Vilmos, ecsetelve, hogy türelmes kézilabda helyett egymás után háromszor is úgy lőtte el a labdát a csapat, hogy mindössze öt másodpercig járatta.

Sok minden azonban nem változott, az átlövések ellen tehetetlen volt az együttes, ha végre összeállt a belső védőfal, akkor egy az egyben, gyors lábmunkával kerültek előnybe a hazaiak.

7-3, majd 10-6 után 14-9-nél merevedett meg kicsit az eredmény, Herr helyén ekkor már Pastrovics tevékenykedett, de ő is csak nézte, ahogy Möller emberhátrányból is képes a gólszerzésre (15-10).

A 24. percben Jan Pytlick is időt kért, a 16-12-es előny azonban már elég volt ahhoz, hogy a különbség ne csökkenjen. Nyolc másodperccel a félidő vége előtt Tomori ötödik góljával 19-16 állt az eredményjelzőn, ám a kevés idő is elég volt Rikke Skov-nak ahhoz, hogy gyors középkezdésből előretörve, 10 méterről úgy vágja a hálóba a labdát, hogy az Pastrovics mindkét lábát érintse...

20-16-os dán előnyről újabb öt percnek kellett eltelnie a második játékrész elején, hogy Imre kapitány letegye a zsűriasztalra az időkérést jelző táblácskát. A Randersben játsszó Mie Augustesen vezérletével ennyi kellett egy 5-0-s dán rohamhoz.

"Három perc alatt öt gólt kaptunk, megint ugyanúgy fejetlenül kapkodunk, mint a mérkőzés elején" - dühöngött a szakvezető, aki Pastrovicsot és Szucsánszkit lekapta a pályáról, helyükre Herr és Temes állt vissza.

25-16-ról megrázta magát az együttes, Balogh Barbara kétszer villant, Kovacsicz átlövésből is eredményes volt, 27-22-nél megnyugodhattunk kicsit. Thorsgaard és Augustesen azonban tarthatatlan volt, ismét hétre, 29-22-re nőtt az előny.

Az összeszokottság hiánya egyértelműen érződött, védekezésben nem jöttek össze a váltások, szélről és átlövésből ugyanúgy sebezhető volt az együttes, a kapusok így aztán állandó kiszolgáltatott helyzetben maradtak. Támadásban voltak biztató jelek, talán most játszott a legjobban az együttes a Világkupán, így mínusz kilencről az 51. percre sikerült visszajönni négyre (33-29).

Mörtel gólja után Jan Pytlick időt is kért, ám Szucsánszki-góllal folytatódott az összecsapás (33-30). Pedersen helyére érkezett vissza a kapuba Karin Mortensen, aki azonnal kifogta Mörtel bombáját, majd Tourayt hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

Az 55. percben Möller kiállítása még visszahozta a reményt, ám Skov kínai figura révén hátrányból is eredményes volt (35-31). A hajrában Tomori kétszer, Dalby egyszer talált be, a végeredmény 36-33 lett, a magyar csapat három vereséggel zárta a Világkupát.

A csoport másik mérkőzésén:
Franciaország - Oroszország 26-25 (12-12)
A franciák két másodperccel a vége előtt lőtték az elődöntőt érő góljukat.

A végeredmény: 1. Dánia 6 pont, 2. Franciaország 4, 3. Oroszország 2, 4. Magyarország 0

B csoport:
Németország - Románia 34-25 (15-15)
Norvégia - Svédország 25-13 (13-10)

A végeredmény:1. Norvégia 6 pont, 2. Németország 4, 3. Svédország 2, 4. Románia 0

A további program, szombat, elődöntő:
Norvégia - Franciaország 14.20
Dánia - Németország 16.10

vasárnap:
a 3. helyért: 14.20
döntő: 16.10