Vágólapra másolva!
Érdekes hírt szellőztetett meg az óév utolsó napjaiban a román ProSport. A sportnapilap szerint ugyanis a Magyar Kézilabda Szövetség azt tervezi, megpróbálja honosítani az MKB Veszprém beállósát, Marian Cozmát.

A román sportnapilap, a ProSport szerint a Magyar Kézilabda Szövetség megkörnyékezte az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatának 25 esztendős beállósát, Marian Cozmát.

A lap román forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a Pasarila (nagy madár) becenévre hallgató 211 centiméter magas, 32-szeres román válogatott kézilabdázó az utóbbi időben többször visszautasította szövetsége meghívását.

"Nagyon remélem, ez csupán egy rossz pletyka" - nyilatkozta Cristian Gatu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke.

A honosítás nem áll távol az MKSZ-től, hiszen az elmúlt két évtizedben gyakran élt ezzel a lehetőséggel. Az első két úttörő Zubjuk Igor és Zsitnyikov Jurij volt, akik még az 1990-es évek elején érkeztek Veszprémbe a CSZKA Moszkvától. Őket követte Kuzmicsov Szergej (Dunaferr), majd a veszprémi Pérez Carlos és Diaz Ívo.

2004-ben az azóta tragikusan elhunyt 191-szeres kubai válogatott kapus, Vladimir Rivero Hernández szintén magyar állampolgár lett.

A hölgyeknél - hasonlóan Ilyés Ferenchez, illetve Bartók Csabához - az erdélyi játékosok is színt vittek a kézilabdaéletbe, így Mátéfi Eszter például tagja volt az 1995-ös vb-ezüstérmes, illetve az 1996-os olimpiai bronzérmes válogatottnak, de már letette az állampolgári esküt Ilyés Annamária és Orbán Annamária is.

Az igazi nagy fogás azonban Radulovics Bojana volt: világklasszis jobbátlövőnk klubszinten BL- és EHF-kupa-győztes lett, a válogatottal olimpiai és világbajnoki ezüstérmet, illetve Eb-bronzot nyert. De ott volt a horvátországi vb-ezüstérmes csapatban Sirina Irina is.

Jelenleg a norvégiai Eb-re készülő Puljezevics Nenad és Eklemovics Nikola, illetve a szlovákiai születésű Kovacsicz Mónika tagja a felnőtt válogatottnak, míg a ferencvárosi Zácsik Szandrára a hírek szerint szintén hamarosan számíthat a nemzeti csapat szakvezetése.