Vágólapra másolva!
Hiába nevezte ki a Román Kézilabda Szövetség (FRH) vezetősége Thomas Rydét a női válogatott szövetségi kapitányi posztjára, a legutóbb a dán Viborgot edző svéd szakember egy nap múlva elutasította az ajánlatot.

A sportoldal.ro információja szerint a 48 éves tréner ugyan megegyezett a FRH elnökével, Cristian Gatuval, és családja sem ellenezte romániai munkavállalását, azonban munkahelye, egy svéd consulting-cég igazgatója nem engedélyezte még ideiglenesen sem, hogy Romániába menjen dolgozni.

Gheorghe Tadicinak azért kellett távoznia, mert az együttes a pekingi olimpián csalódást keltve csak hetedik lett. A románokat a negyedik helyen záró magyarok búcsúztatták a negyeddöntőben. A románok a december 2. és 14. közötti macedóniai Eb-n azonos csoportban vannak a magyarokkal, valamint másik két erős gárdával, a franciával és a dánnal. Egyértelműen ez a kontinenstorna "halálcsoportja".

Ryde visszalépése után Gatu bejelentette, továbbra is külföldi edzőt kíván szerződtetni. Az elnök még a Rydével folytatott tárgyalások idején felvette a kapcsolatot két másik neves szalemberrel is, de sem Olivier Krumbholz, a francia válogatott szövetségi kapitánya, sem a dán Anja Andersen, az FC Köbenhavn trénere nem tudta volna azonnal elfoglalni az állást.

Érdekesség, hogy a szövetség technikai bizottsága a hét elején megnevezett hat jelöltet (Dumitru Musi, Mariana Tirca, Cornel Badulescu, Remus Draganescu, Radu Voina és Aurelian Rosca), akik közül a FRH igazgatótanácsa kijelölhette volna a következő szakvezetőt.

A megnevezett szakemberek közül biztos befutónak tűnt a Radu Voina, Mariana Tirca edzőpáros, azonban az utolsó pillanatban robbant a bomba - Rydét jelölték a válogatott élére, aki egy napig kapitánynak is érezhette magát.

(Érdekesség, hogy a hírre elsőként a leköszönő szövetségi kapitány, Tadici - aki az igazgatótanács tagjaként Ryde kinevezése ellen szavazott - reagált, aki a román edzők megalázásaként értékelte a döntést, és utóda bojkottálására szólította fel a hazai trénereket.)

"Úgy döntöttünk, hogy a decemberi Európa-bajnokságig külföldi szakembert hozunk a női kézilabda-válogatott élére" - mondta a maszol.ro oldalnak Gatu, hozzátéve, hogy az ő munkáját segíti majd Voina és Tirca. Az Európa-bajnokságra az első három hely valamelyikének megszerzése a célkitűzés, s utána a két román edző valamelyike átveszi a szövetségi kapitányi tisztséget.

A kérdés már csak az, ki lesz december végéig a szakmai irányító?