Vágólapra másolva!
Kedden Moszkvában sajtótájékoztató keretében mutatták be az új orosz jégkorongbajnokság címerét, és bővebb tájékoztatást adtak erről a kezdeményezésről.

Májusban szerzett világbajnoki címe után, újra reflektorfénybe került az orosz hoki. Múlt héten a csehek egyik legfényesebb csillaga, Jaromir Jagr az Avangard Omszk csapatához szerződött - ez Csehországban is megosztotta a szurkolókat. Jagr indokként elmondta, hogy az Orosz Jégkorong Szövetség az NHL mintájára szervezi meg a következő bajnokságot, s ez vonzó számára.

Az orosz szövetség - az egyik legnagyobb szovjet jégkorongozó Vlagyiszlav Tregyákkal az élen - megalapította a Kontinentális Jégkorong Ligát (KJL). A kezdeményezés abból született, hogy az oligarchák által birtokolt csapatok kiemelkednek az orosz mezőnyből, ezért őket erősebb csapatokkal kellene versenyeztetni.

Sikerült meggyőzni Kazahsztán, Fehéroroszország és Lettország jégkorongszövetségének vezetőit, hogy legjobb csapataikat indítsák el ebben az új bajnokságban. Az orosz vezetők elképzelése szerint a helyi oligarchák nem fogják sajnálni a pénzt arra sem, hogy akár az NHL-ből vegyenek játékost.

A kezdeményezés mellé állt és egyben a bajnokság szervezőbizottság vezetője az egyik leggazdagabb orosz üzletember, a "Gazprom" egyik leányvállalatának tulajdonosa, Alekszandr Medvegyev.

Medvegyev a keddi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a KJL szeptember 2-án indul és április 12-ig tart. Az alapszakasz március 1-én ér véget, ezután a legjobb 16 csapat vesz részt az egyenes kieséses küzdelmekben.

"Még nem vagyunk tisztában, hogy hány csapatos lesz a bajnokság, a kétkedőket győzködjük. Remélem, el tudják fogadni feltételeinket és minden olyan csapat, amelyre számítunk, elindul a bajnokságban" - mondta Medvegyev.

Ezen kívül elmondta, hogy olyan címert próbáltak tervezni, amelyben megtalálható Oroszország zászlójának mindegyik színe. Reméli, hogy ezzel nem bántották meg a külföldi csapatokat. A bajnokság indulásával egyidejűleg elindítják a honlapot is, ami orosz és angol nyelven egyaránt elérhető lesz.