Vágólapra másolva!
Bravúrral szerezheti meg az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata a KEK-trófeát a német Rhein-Neckar Löwennel szemben.

A mannheimi székhelyű riválisnál Buday Dániel mellett négy-négy vb-arany-, illetve -ezüstérmes játszik, és a világ legerősebb bajnokságában rendre a negyedik-ötödik helyet foglalja el. A Veszprém ugyanakkor az elbukott Magyar Kupa-finálét követően 1-0-ra vezet a bajnoki döntő első meccse után a Pick Szeged ellen.

Mocsai Lajos csapata főleg Európa egyik legmagasabb védőfalában bízhat, de a győzelemhez bátor támadójátékra is szükség lesz. Az első, szombat 16 órakor kezdődő hazai meccsen is már nagy fegyvertény lenne a siker, a németek ugyanis idegenben szenzációsak. Például a Valladolid elleni hazai döntetlent követően Spanyolországban tudtak nyerni 34-31-re.

"Nem véletlen, hogy a Rhein-Neckar csapatát szerette volna mindenki elkerülni a sorozatban. A lehető legveszélyesebb ellenfél a KEK-ben. Otthon és vendégként is kiváló gárda, amely a semmihez sem hasonlítható Bundesliga-atmoszférában edződik hétről hétre. Természetesen itthon nyerni szeretnénk, erre megvan az esély, de ehhez fegyelmezetten, az utolsó pillanatig megfelelően összpontosítva kell harcolni. Be kell lőni a ziccereket, a védők és a kapusok teljesítménye is döntő lesz" - mondta Mocsai.

Buday Dánielnek ez lesz az első tétmeccse volt klubja ellen. "Mindenki nagyon várja már a döntőt, hiszen a csapatnak még nincs komoly trófeája. Ezen a héten csak csütörtöktől tudunk a Veszprémmel foglalkozni, mert fontos Bundesliga-meccseink voltak. Fontos, hogy elérjük a Bajnokok Ligája-indulásra jogosító negyedik helyet. A jövő héten már nem lesz bajnoki, akkor csak a magyar csapatra összpontosíthatunk. Személy szerint nagyon várom már, hogy Veszprémben játszhassunk, sok barátommal találkozhatok" - mondta az irányító, aki a következő szezonban a svájci Schaffhausenhez kerül kölcsönbe.

A Veszprém eddig négy kupadöntőt vívott, de csak egyet, az 1992-es KEK-finálét nyerte meg. Az 1993-as és 1997-es KEK-, valamint a 2002-es BL-döntőben nem sikerült diadalmaskodnia.

Út a döntőig:
MKB Veszprém:
A Veszprém a Bajnokok Ligájában kezdte szereplését, majd csoportjában a német Gummersbach és a szlovén Celje mögött a harmadik helyen végzett, így átkerült a KEK nyolcaddöntőjébe.

nyolcaddöntő:
Steaua Bucuresti (román) 31-23 (o) és 34-26 (i)

negyeddöntő:
Kolding (dán) 31-29 (i) és 31-27 (o)

elődöntő:
Schaffhausen (svájci) 28-28 (i) és 30-24 (o)

A Veszprém 15-szörös magyar bajnok, 17-szeres Magyar Kupa-győztes. 1992-ben nyert KEK-et, míg az 1993-as és az 1997-es, valamint a 2002-es Bajnokok Ligája-fináléban kikapott.

Rhein-Neckar Löwen:
a 32 között:
Partizan Beograd (szerb) 46-19 (o) és 32-25 (i)

nyolcaddöntő:
Hammarby (svéd) 36-26 (o) és 31-31 (i)

negyeddöntő:
Magdeburg (német) 28-26 (o) és 31-29 (i)

elődöntő:
Valladolid (spanyol) 27-27 (o) és 34-31 (i)

A Rhein-Neckar Löwen fiatal német csapat, a hazai bajnokságban nem szerzett aranyérmet, és a nemzetközi porondon a 2006/07-es idényben szerepelt először, amikor az EHF-kupa nyolcaddöntőben alulmaradt a Magdeburggal szemben.

A gárda jelentősebb hazai meccseit a 13 200 néző befogadására alkalmas mannheimi SAP-Arénában vívja. A Veszprém elleni KEK-döntőnek is ez a csarnok ad otthont.