Vágólapra másolva!
Szerdán Szombathelyen rajtol el az UNIQA férfikosárlabda-bajnokság fináléja, melynek végén a Falco KC az első, a Polaroid Lami-Véd-Körmend pedig a negyedik címét szerezheti meg.

A kiélezett csatát ígérő - és az egyik fél harmadik sikeréig tartó - vasi párharcban az alapszakasz-győzelemért járó pályaelőny mellett az is a Szombathely mellett szól, hogy az elődöntőben 3-1-re verte az Albacompot. A rivális körmendiek ugyanakkor csak az ötödik meccsen verekedték be magukat a végjátékba, miután vasárnap egyetlen ponttal diadalmaskodtak 66-65-re a címvédő Szolnok csarnokában.

A Falco kimagasló, 21/5-ös győzelmi mérleggel zárta élen az alapszakaszt, majd a negyeddöntőben 3-0-ra "kisöpörte" a Nyíregyházát. Ezt követte a fehérváriak elleni 3-1, azaz Srecko Sekulovic együttese eddig mindössze egyszer kapott ki a rájátszásban.

A túloldalon Krivacsevics Dragoljub tanítványai 14/12-vel hetedikek lettek a szezon első fázisában, így kedvezőtlen pozícióból kiindulva verték 3-1-re a Dombóvárt, majd következett a Szolnok elleni "krimi".

Korábban még sohasem akadt arra példa, hogy vasi döntő legyen a magyar férfikosárlabda-bajnokságban. Az alapszakasz győztes Falco kilenc év után szállhat újra harcba az aranyért, míg a rájátszást idén a hetedik helyről indító, hat MK-diadalukkal kupaspecialistaként számon tartott Rába-partiak 1987-ben, 1996-ban és 2003-ban nyerték meg az NB I-et, tavaly is próbálkozhattak a bajnoki cím megszerzésével, de akkor a Szolnoknak sikerült felülnie a trónra.

Az összecsapás jelentőségét mindkét csapat szurkolótábora és vezetősége átérzi. Dr. Ipkovich György szombathelyi és Bebes István körmendi polgármester közös nyilatkozatban fejezte ki örömét, hogy a bajnokság döntőjében két Vas megyei csapat küzd az elsőségért.

"Ezúton is arra kérjük a szurkolótáborok tagjait, hogy sportszerűen, méltó módon szurkoljanak, fejezzék ki szimpátiájukat kedvenc csapataik irányába, legyen a meccs akár Körmenden, akár Szombathelyen. A mérkőzéseken lehetőségeink szerint mi is jelen leszünk és buzdítjuk együtteseinket. Szurkoljunk együtt sportszerűen csapatainkért!"

Molnár Dániel, az MTE Ultras szurkolói csoport képviselője a sportszerűség mellett tette le voksát: "Az Ultras szurkolói csoportot szeretném kérni, hogy ne foglalkozzon a provokációval és kerülje a konfliktusokat. Amellett, hogy a Falco szurkolótábort kérném a korrekt hozzáállásra, nevemmel vállalok garanciát arra, hogy az Ultras szurkolói csoport sportszerűen fog szurkolni."

Hasonlóképpen vélekedett Kovács Miklós, a szombathelyi Légió szurkolói csoport képviselője is: "Mi a bajnokság megnyerésére készülünk és nem háborúra! Mindkét táborban elenyésző azok száma akik a feszültséget keltik. Bízom a sportszerű szurkolásban!"

Erős Szombathely, erős Körmend

"Fontos lépést tettünk céljaink elérése felé, de az utolsó még hátravan. A Falco ellen is szoros mérkőzésekre van kilátás, s bízom benne, hogy a küzdelem a pályán, illetve azon kívül is sportszerű lesz. A szombathelyieknek is erős csapatuk van, ám két aranyérmet nem osztanak, így győzni szeretnénk" - nyilatkozta a Vas Népében Vavra Péter, a Körmend erőcsatára.

"Kilenc éve őrült, eufórikus hangulatban ünnepeltünk, most nyugodtabb az öltöző" - mondta Pankár Tibor, a Falco válogatott kosarasa. "Tudjuk, most jön csak az igazi próbatétel. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nálam a Körmend esélyesebb; nagyobb a rutinjuk az ilyen fontos csatákban, és számtalanszor bizonyították, hogy nem lehet leírni őket."



A döntő menetrendje:
1. mérkőzés (május 28., szerda)
19.00: Falco - Körmend

2. mérkőzés (május 31., szombat)
19.00: Körmend - Falco

3. mérkőzés (június 3., kedd)
19.00: Falco - Körmend

ha szükséges:
4. mérkőzés (június 5., csütörtök)
19.00: Körmend - Falco

5. mérkőzés (június 8., vasárnap)
18.00: Falco - Körmend

Az elmúlt 10 év magyar bajnokai:
1998:
Albacomp-SZÜV
1999: Albacomp-SZÜV
2000: Albacomp-UPC
2001: Kaposvári Klíma-Vill
2002: Atomerőmű SE
2003: Marc-Körmend
2004: Kaposvári K
2005: Atomerőmű SE
2006: Atomerőmű SE
2007: Szolnoki Olaj KK