Vágólapra másolva!
A május 23-25. között Szombathelyen és Bükön rendezendő női Savaria-kupára készülő magyar röplabdaválogatott csapatkapitánya, Nagyné Mátrai Veronika igazi vezéregyénisége volt az idén Magyar Kupát nyerő és bajnoki aranyérmet szerző Vasas együttesének. A rutinos center úgy véli: védekezésben és támadásban is csiszolni kell a nemzeti csapat játékát az Európa-bajnoki selejtező előtt, amire a Savaria-kupa tökéletes alkalom lesz.

Két hazai klubcsapat, a Nyíregyháza és a Gödöllő a Közép-európai Ligában szerepelt az elmúlt szezon jelentős részében, és csak a rájátszásban kapcsolódott be a magyar bajnokságba. A Vasas nem léphetett ki a nemzetközi porondra, ősztől a hazai pontvadászatban edződött. Ez egyáltalán nem jelentett hátrányt a Folyondár utcában, hiszen a tavaszi éremcsaták során az óbudai együttes magabiztos teljesítménnyel, látványos és eredményes játékkal aranyérmet nyert a Magyar Kupában és a bajnokságban is.

A sikercsapatra az elmúlt idényben minden mérkőzésen az önfeláldozó mezőnymunka volt jellemző, ebben Nagyné Mátrai Veronika is az élen járt, aki nem csak a Vasasban, hanem a magyar válogatottban is csapatkapitány. "Olyan játékosok, olyan emberek, olyan egyéniségek vagyunk, akik nem szeretnek veszteni, nem szeretjük, ha leesik a labda" - kezdte a center. "Természetesen voltak mezőnyedzéseink, tehát gyakoroltuk is a védekezést, de ez a mentalitás is kellett ahhoz, hogy a kivitelezés így sikerüljön. A csapategység folyamatosan alakult, hétről hétre egymáshoz igazodtunk, decemberben már érezhető volt, hogy nagy dolgokra lehetünk képesek."

Nagyné Mátrai Veronika szerint a Savaria-kupán a jó szereplés és a csapatépítés egyaránt fontos célja a magyar válogatottnak. "Ahogy tavaly, idén is jó lenne megnyerni a szombathelyi tornát" - vélekedetett a csapatkapitány. "Meg kell találni a legjobb kezdőhatost, bízom benne, hogy a csapatépítést remekül szolgálja majd a verseny. Biztosan lesznek cserélgetések, próbálkozások, de az Európa-bajnoki selejtezők előtt ez érthető. Ha győznénk, az sikerélmény lenne a kvalifikációs meccsek előtt, arra pedig mindig szüksége van egy sportolónak. A felkészülésünket segíti, hogy erős csapatok érkeznek a szombathelyi tornára, a selejtezőn a franciák és a fehéroroszok is hasonlóan jók lesznek, ezért a tétmeccsekre csak ilyen kemény találkozókkal szabad készülni. A nyíregyházi edzőtáborban jól halad a munka, kezdünk újra összeszokni, de fontos, hogy idegenek, ismeretlen csapatok ellen is teszteljük magunkat. Négy hetet tölthetünk együtt, ez nem sok, de ennyi van. Sokan külföldön szerepelnek, november óta nem láttuk egymást, védekezésben és támadásban is csiszolni kell a játékunkat."


Savaria-kupa, felnőtt női nemzetközi felkészülési torna, 2008. május 23-25., Szombathely, Bük
1. forduló (május 23., péntek, Szombathely, Aréna Savaria)
15.30: Spanyolország-Szlovákia
18.00: Magyarország-Finnország (tv. Sport2, élő)

2. forduló (május 24., szombat, Bük, Városi Sportcsarnok)
13.00: Magyarország-Szlovákia (tv: Sport1, élő)
15.00: Finnország-Spanyolország

3. forduló (május 25., vasárnap, Szombathely, Aréna Savaria)
10.30: Szlovákia-Finnország
13.00: Magyarország-Spanyolország (tv: Sport1, élő)


Felnőtt női Európa-bajnoki selejtező, D csoport
1. torna, 2008. május 30-június 1., Mogiljev, Fehéroroszország
1. forduló (május 30., péntek)
16.00: Magyarország-Franciaország
18.30: Fehéroroszország-Ausztria

2. forduló (május 31., szombat)
16.00: Ausztria-Franciaország
18.30: Fehéroroszország-Magyarország

3. forduló (június 1., vasárnap)
16.00: Magyarország-Ausztria
18.30: Franciaország-Fehéroroszország

2. torna, 2008. június 6-8., Nancy, Franciaország
1. forduló (június 6., péntek)
18.00: Fehéroroszország-Magyarország
20.30: Franciaország-Ausztria

2. forduló (június 7., szombat)
18.00: Ausztria-Fehéroroszország
20.30: Magyarország-Franciaország

3. forduló (június 8., vasárnap)
18.00: Ausztria-Magyarország
20.30: Franciaország-Fehéroroszország