Vágólapra másolva!
A belgrádi Sportski zurnal sportnapilap értesülései szerint a nemrég Norvégiában véget ért férfi Európa-bajnokság ideje alatt 28 ország kézilabda-szövetségének a részvételével tanácskozást tartottak, melyen többek között szó volt a játékosok klub- illetve válogatott kötelezettségeinek összeegyeztetéséről, és arról, hogy a kézilabdaversenyeket egy magasabb szintre emeljék.

A vajdasagma.info szerint a legjobb európai klubok elégedetlenek voltak az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) által szétosztott pénzek elosztásával, s az EHF marketingpolitikájával, s ezért kilátásba helyezték, hogy alakítanak egy külön szervezetet, amelynek a feladata lenne a legerősebb klubok bajnokságának a megszervezése, és irányítása lenne.

Az egyes német, spanyol és francia élcsapatok vezetői arra szólították fel a többieket, hogy a klubok ne engedjék el a játékosaikat a válogatott mérkőzéseire, mivel a nemzeti együttesek programja nagyon sűrű.

A kézilabdázóknak, akiket csak a klubok fizetnek, így nagyon sok a kötelezettségük, s amennyiben valaki lesérül, akkor ismét az egyesületek kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen fizetniük kell az esetleges operációt és a rehabilitációt, valamint a játékos rendes járandóságát is.

Emiatt a klubok és néhány szövetség vezetői azt ajánlották, hogy az EHF és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) változtasson a versenyprogramon, s négy évente rendezzenek Európa-, valamint a világbajnokságot.

Valószínű, hogy erre sor is kerül majd, mivel a jelenlegi programot nem lehet betartani a jövőben, ugyanis az EHF ősztől bevezeti a labdarúgásban is érvényes Eb-selejtezőket. Ez a téma minden bizonnyal külön napirendi pont lesz majd az EHF szeptemberi kongresszusán.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a következő, 9. férfi Európa-bajnokságon, melyre 2010-ben kerül sor Ausztriában, automatikusan csak a házigazda osztrákok és a címvédő dánok vehetnek majd részt.

A többi válogatott a selejtezőben harcolhatja ki a szereplés jogát a 16 csapatos kontinensviadalon. A válogatottakat az EHF hét csoportba sorolja majd, s minden csoport első és második helyezettje indulhat az ausztriai Eb-n.

A kvalifikáció tíz fordulójának tervezett programja:
1. forduló: 2008. október 29.
2. forduló: 2008. november 2.
3. forduló: 2008. november 26.
4. forduló: 2008. november 30.
5. forduló: 2009. március 18.
6. forduló: 2009. március 22.
7. forduló: 2009. június 10.
8. forduló: 2009. június 14.
9. forduló: 2009. június 17.
10. forduló: 2009. június 21.