Vágólapra másolva!
Semleges helyszínen, Romániában rendezik meg az ázsiai férfi és női kézilabda olimpiai selejtezőit. A két tornára január 28. és február 3. között kerül sor. A férfiviadalt Bukarestben, a nőit Nagyváradon tartják. A két győztes kijut a pekingi olimpiára. A nemzetközi szövetség (IHF) december 18-án manipulációs vádak miatt törölte a korábbi végeredményt, amely alapján a kazah női és a kuvaiti férfiválogatott már megszerezte volna az indulási jogot.

Az ázsiai kvalifikáció női viadalát, Almatiban augusztus 25. és 29. között óriási meglepetésre a házigazda kazah válogatott nyerte a toronymagas esélyes Koreai Köztársaság előtt.

A férfi tornán, szeptember 1. és 6. között a japán Tojotában Kuvait győzött a szintén esélyesebb Dél-Koreát megelőzve.

Mivel sem a kazah női, sem pedig a kuvaiti férfiválogatott nem tekinthető olimpiai résztvevőnek, ezért még nem alakulhattak ki a tavaszi kvalifikációs tornák csoportjai.

Ezért aztán egyáltalán nem biztos, hogy a decemberi, franciaországi női vb-n nyolcadik magyar csapat abba a kvartettbe kerül, amelyikbe még a vb utolsó napján sorolták. Ez attól is függ, hogy a jelenleg zajló afrikai selejtező miként zárul.

Az IHF múlt héten kérte fel a román szövetséget (FRF) a kvalifikációs tornák megrendezésére. A FRF ügyvezető tanácsa hétfői ülésén mondott igent a felkérésre.

"Elvállaltuk a tornák megrendezését, de további részleteket még mi sem ismerünk. Nem tuzhettük ki a mérkőzések időpontjait, ugyanis még nem ismert a biztos résztvevők listája. Annyit tudunk, hogy a négy-, öt- vagy hatcsapatos tornákat január 28. és február 3. között kell lebonyolítani" - mondta Cristian Gatu, a FRH elnöke a Krónikának.

Gatu hozzátette, az IHF nem állja a rendezéssel járó teljes költséget. Az, hogy a FRH-nak mennyi pénzt kell költenie a szomszéd kontinens selejtezőire, a résztvevők végleges listájának kihirdetése után derül ki.

A márciusi női kvalifikációs tornák csoportjainak összetételére nemcsak a Bukarestben megrendezendő ázsiai selejtezők hatnak ki: keddtől rendezeik ugyanis az Afrikai Nemzetek Kupáját, amelynek végkimenetele szintén befolyásolja a tavaszi selejtezőcsoportok összetételét.

A 18. afrikai kontinensviadal helyszíne Angola, amely másodszor ad otthont az 1985 óta rendszeresített eseménynek, a mérkőzéseket Luanda, Cabinda, Benguela, Lubango és Huambo városában rendezik.

A selejtezőcsoportok, hölgyek:
A csoport: Angola, Algéria, Gabon, Kongó
B csoport: Tunézia, Elefántcsontpart, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság

Férfiak:
A csoport: Angola, Tunézia, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság
B csoport: Egyiptom, Marokkó, Algéria, Nigéria.