Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) fegyelmi bizottsága nem marasztalta el a soproni Ivana Matovicot a MiZo Pécs 2010 elleni női döntő negyedik mérkőzésén történt durvaságáért.

Szombaton a pécsi találkozón - amelyen a soproniak 81-68-as győzelmükkel 2-2-re kiegyenlítettek a párharcban - a 8. percben a vendégek szerb centere ököllel gyomorba vágta a baranyaiak horvát légiósát, Amra Dapót. Az esetről videofelvétel készült, amelyen jól látható Matovic mozdulata.

A MiZo kérésére Berényi János MKOSZ-elnök összehívta a fegyelmi bizottságot. Puskás Árpád, a testület elnöke nem kívánta kommentálni a történteket, a tárgyalás eredményéről sem számolt be, az MTI azonban úgy tudja, hogy az fb meg sem vizsgálta a bejátszást, mivel a szabályzat nem ismeri a videófelvétel alapján hozott fegyelmi döntés intézményét. Az MKOSZ egyelőre nem tette közzé honlapján a hivatalos állásfoglalást.

Rózsa Gábor, a pécsiek ügyvezetője megerősítette a távirati iroda értesülését, hozzátéve: egyelőre nem terveznek további lépést az ügyben.

Az MKOSZ honlapján közzétett hivatalos állásfoglalás hasonlóképpen szól: "Az FB elítéli és maximálisan fellép a sportszerűtlen cselekedetek ellen. Az elkészített felvételen egyértelműen látható az ütés, de nem állapítható meg pontosan annak súlyossága, mértéke. Az FB sajnálattal állapítja meg, hogy a mérkőzésen elkövetett fegyelmi cselekmények utólagos, csak a videó elemzésen alapuló eljárásnak nincs meg az eljárásjogi alapja a Fegyelmi Szabályzatban, a Versenyszabályzatban, és a Versenykiírásban sem. Ezért az FB megkéri az MKOSZ újonnan megválasztott Elnökségét, hogy a szabályzatokat a gyakorlati tapasztalatok alapján alakítassa át, az új eljárási szabályokat készítesse el, úgy hogy az utólagos videó elemzésen alapuló fegyelmi eljárás jogi feltételei adottak legyenek."