Vágólapra másolva!
Öt magyar nőikézilabda-csapat is pályára lép a hétvégi európai kupafordulóban. A Budapest Bank-FTC Szkopjéban a KEK-szereplésért küzdhet, míg a bajnok Győri Audi ETO KC számára a Podgorica elleni siker szerencsés esetben már BL-továbbjutást érhet. A Debrecen METZben lép pályára, míg a másik EHF-kuap-párharcban a Dunaferr a Kiskunhalast fogadja.

A legnehezebb feladat a Bajnokok Ligájában szereplő Budapest Bank-FTC-re vár. A BL utolsó előtti fordulójában a népligetiek a macedón Kometal Szkopje otthonában lépnek pályára. A két csapat első találkozóján, január 6-án az FTC 31-28-ra nyert. Amennyiben Németh András vezetőedző csapata pontot szerez, biztos a csoport harmadik helye, és vele együtt az átkerülés a KEK-negyeddöntőbe, ugyanakkor egy háromgólosnál nagyobb különbségű vereség minden bizonnyal nemzetközi búcsút jelent.

A Győri Audi ETO KC a montenegrói Buducnost Podgoricát látja vendégül, és a magyar bajnok idegenben, január 7-én 31-25-re verte a riválist. Most kötelező a két pont begyűjtése, máskülönben komoly veszélybe kerül a nyolc közé jutás lehetősége. Görbiczéket ráadásul a revánsvágy is fűtheti, a tavalyi KEK-fináléban ugyanis a hazai döntetlen után Győrben vívta ki a végső győzelmet a montenegrói rivális.

Az EHF-kupában a Dunaferr és a Kiskunhalas éppen egymással találkozik a nyolcaddöntőben. Az esélyes a Dunaújváros. A honi bajnokságban ebben az idényben mindkétszer a Dunaferr nyert: szeptember 12-én otthon 29-21-re, majd november 18-án vendégként 34-30-ra. Az első találkozón Őri 9, a másodikon pedig Ferling és Mörtel 7-7 góllal volt a legeredményesebb.

Érdekesség, hogy a Kiskunhalas kispadján az egykori újvárosi sikeredző, Zsiga Gyula ül: vele számos szép sikert ért el az első mérkőzésen otthon játszó gárda (1998-ban bajnoki elsőség, Magyar Kupa- és EHF-kupa-diadal, 1999-ben pedig bajnokság, Magyar Kupa-, BL- és Szuperkupa-győzelem). A Kiskunhalasban a gólerős Ilyés kéztörés miatt nem játszhat.

A Debrecen a múlt kedden váltott edzőt, főleg a vártnál gyengébb bajnoki szereplés miatt. Bíró Imrének megköszönték a munkát, őt eddigi segítője, Varga József követte. A hajdúságiak a nyolcaddöntőben a francia Metz csapatával mérkőznek. A két együttes tavaly a negyeddöntőben már összemérte erejét: az első, debreceni összecsapáson a hazaiak 20-16-ra nyertek, majd a visszavágón 4500 néző előtt 25-23-ra kikaptak, de ez is elegendő volt az elődöntőbe kerüléshez.

Ugyanakkor nem könnyű a hajdúságiak dolga, a DVSC ugyanis képtelen volt videofelvételt szerezni a franciákról. "Ezen a szinten, ilyen vakrepülésre még nem volt példa a karrierem során, a tavalyi nemzetközi küzdelemsorozatban valamennyi riválisunkról sikerült felvételt kerítenünk, ami alapján felkészülhettünk a meccsekre. Több vonalon is megpróbáltunk a Metz idei meccseihez hozzájutni, de minden próbálkozásunk kudarcba fulladt. Ilyen előzmények után speciálisan erre a mérkőzésre nem igazán tudtunk felkészülni, csakis abból tudtunk kiindultunk, amit az elmúlt évben saját bőrünkön tapasztaltunk ellenük, illetve feltérképeztük, mit tudnak az új játékosaik" - nyilatkozta a Hajdú Online-nak Varga József, a DVSC vezetőedzője.

A magyar csapatok szombati programja:
Női BL, 5. forduló, B csoport:
16.15: Győri Audi ETO KC - Buducnost Podgorica (montenegrói)

D csoport:
18.00: Kometal Szkopje (macedón) - Budapest Bank-FTC

női EHF-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
17.00: Dunaferr - Kiskunhalas
20.00: Metz (francia) - Debrecen.

(MTI) / [origo]