Vágólapra másolva!
Ha választani lehetett volna, biztosan nem az orosz nőikézilabda-válogatott mellett teszi le voksát a magyar együttes, amely a franciaországi világbajnokság negyeddöntőjében a címvédő ellen lép pályára az impozáns Bercy-sportcsanokban. Esélyekről a szeszélyek miatt nem érdemes beszélni.

Pincési László helyszíni jelentése Párizsból

Hányszor elmondtuk már a közhelyszerűen hangzó, ám a magyar nőikézilabda-válogatott szempontjából teljesen igaz tézist: együttesünk bárkit legyőzhet és bárkitől kikaphat az idei világbajnokságon. Utóbbiból már kaptunk ízelítőt Korea ellen, Oroszország ellen azt kellene bizonyítani, hogy van erő, tartás és győzni akarás a lányokban.

A csapat kedden még kialudhatta magát, hiszen másnap csak tíz óra után szállt fel a TGV-re, s száguldott a villámvonatnak köszönhetően szélsebesen a francia fővárosba. Délután már a Bercyben volt jelenése Pálingeréknek, 5 órától ott tartott edzést Németh András szövetségi kapitány.

Feltűnő volt a kezdeti lötyögés, nemcsak a kevésbé szakértő külső szemlélőnek, de a szakvezetésnek is, Németh kemény szavakkal próbálta komolyabb munkára sarkallni a lányokat, miközben Zsiga Gyula székre állva dobálgatott Pálingernek, imitálva az átlövések magasból lecsapódó labdáit.

Kisebb riadalmat csupán Ferling Bernadett húzódása okozott, a Dunaferr játékosa lebicegett a pályáról, ám a szakértő kezek és az újabb bemelegítés hatására a tréning második részére ismét a pályán lehetett.

Az egyórás átmozgatás után a csapat visszatért szállodájába, mi pedig izgatottan vártuk az oroszokat, akiknél ugyancsak a jobbátlövő poszton akadnak problémák, igaz, nem olyanok, mint nálunk.

A Lada Toljatti 21 esztendős csillaga, Irina Bliznova ugyanis még a középdöntő során, Norvégia ellen sérült meg, az első hírek keresztszalag-szakadásról szóltak, majd a kínok "húzódásra" enyhültek. Ezek után meglepetésre Bliznova is kisétált a 15 ezer néző befogadására alkalmas Bercy-csarnok küzdőterére, először kicsit masszírozták, majd a partvonal mellett kocogott - nem úgy nézett ki, mint aki csak viccből, fogyókúra gyanánt mocorogna...

Vele sokkal erősebbé és kiszámíthatatlanabbá válhat ellenfelünk, nem mintha nélküle olyan könnyen sebezhető lenne. Németh András azt mondta, mindent elkövet majd a csapat a siker érdekében, mi pedig továbbra is tartjuk, ha Pálinger, Görbicz és Tóth csúcsformát fut, s mellettük még Mehlmann is magára talál, nincs csapat, amely ellen ne lenne győzelmi esélyünk.

A két fél eddig 21 alkalommal találkozott egymással, 11 orosz siker és 4 döntetlen mellett hatszor diadalmaskodtunk. Ezt a számot kellene növelni csütörtökön.

A legutóbbi két, egymás elleni találkozó:
2007. augusztus 18. (Pannon-kupa)
Magyarország - Oroszország 32-32 (19-12)
Győr, 1600 néző
v.: Lazaar, Reveret (franciák)
Magyarország: Pálinger - Balogh B., Szamoránsky P. 7, Tomori 1, Tóth T. 2, Vérten 4, Görbicz 7/5. Csere: Herr O. (kapus), Mehlmann 6, Ferling, Szűcs G 1., Kovacsicz 3, Borbás, Hornyák Á., Siti, Kirsner 1.
Oroszország: Szajdova - Marennyikova 1, Poljanova 6/5, Andrjusina 1, Romenszkaja, Karejeva 2, Vjakirjeva 7. Csere: Uszkova 1, Levina 1, Sipilova 2, Bliznova 3, Poltorockaja, Posztnova, Baranovszkaja 1, Dmitrijeva 3/1, Kocsetova 4.
hetesek: 5/5, illetve 6/6
kiállítások: 2, illetve 6 perc

2005. december 15. ( vb-középdöntő, I. csoport, 3. forduló)
Oroszország - Magyarország 35-33 (15-17)
Szentpétervár, 2000 néző
v.: Hansen, Pettersen (norvégok)
gól: Poljenova 12/8, Bodnyeva 7, Posztnova 5, Marennyikova 4, Uszkova 2, Sipolova 2, Bliznova 1, Poltorackaja 1, Turey 1, illetve Kovacsicz 9, Ferling 5/1, Mehlmann 4/1, Siti E. 4, Őri C. 3, Kenyeres 3, Szűcs 3, Hornyák 1, Kindl 1
hetes: 8/8, illetve 6/2
kiállítás: 10, illetve 8 perc