Vágólapra másolva!
Az utóbbi húsz év legrangosabb hazai válogatott tornájára készülnek férfi röplabdázóink, s a november 28. és december 2. közötti, Szombathelyen megrendezendő olimpiai előselejtezőre a világ egyik legerősebb csapata érkezik: a vb-ezüstérmes lengyel válogatott a legjobb összeállításában lép fel.

A lengyeleket nem kell dicsérni, nem szükséges magasztaló jelzőket használni velük kapcsolatban, elég annyit mondani: ők a világbajnoki ezüstérmesek. Az argentin Raul Lozano szövetségi kapitány által irányított együttes a tavalyi, Japánban rendezett tornán Szerbiát, Oroszországot és Bulgáriát is legyőzve egészen a fináléig menetelt, és ott sem játszott alárendelt szerepet Brazília ellen.

Az idei Világliga-döntőnek éppen a lengyelek adtak otthont, a várakozásoknak megfelelően a franciák és az amerikaiak legyőzésével bekerültek az elődöntőbe, ott azonban összetalálkoztak a brazilokkal, és nem jutottak be a döntőbe, majd a bronzmeccset is elvesztették az Egyesült Államok ellen.

Az őszi Európa-bajnokságot meglepetésre nagyon elrontották. Végig botladoztak, már a csoportmeccsek során kikaptak a belgáktól és az oroszoktól, ennek ellenére továbbjutottak, de a középdöntőben folytatódott a kudarcsorozat: vereség a finnektől, a bolgároktól és az olaszoktól is.

A szakemberek szerint a válogatott megsínylette kulcsjátékosa, Mariusz Wlazly hiányát. A 24 éves, 197 centiméter magas Wlazly a szombathelyi tornát azonban nem hagyja ki, újra ott lesz a kezdőcsapatban.

Érdekesség, hogy bár a lengyel játékosok értéke a tavalyi vb-szereplés hatására jelentősen nőtt, a keretükben csupán három idegenlégiós szerepel. A többiek hazai - természetesen Bajnokok Ligája-résztvevő - csapatokban röplabdáznak. A Lengyel Röplabda Szövetség illetékesei jelezték, hogy a válogatottat több száz szurkoló kíséri el Szombathelyre.

Forrás: [origo]

A lengyel válogatott a világbajnoki dobogón

A lengyelek mellett erős csapattal jönnek a finnek is. Az északiak a Világligában megverték Kanadát és Dél-Koreát, az Európa-bajnokságon legyőzték a bolgárokat, a horvátokat, a lengyeleket és a belgákat is. Bejutottak az elődöntőbe, ahol a spanyolok ellen meccslabdáról vesztettek, majd a negyedik helyen zártak.

Az immár a világ közvetlen élvonalába tartozó sikercsapat tagjai közül sokan játszanak Olaszországban, de a keretben van Belgiumban, Oroszországban, Lengyelországban, Franciaországban, Törökországban és Németországban légióskodó játékos is. Az együttessel körülbelül ötven drukker érkezik a vasi megyeszékhelyre.

A november 28. és december 2. között Szombathelyen rendezendő olimpiai előselejtezőn a lengyelek és a finnek mellett még a belga, a dán és az észt nemzeti csapat lesz a magyar válogatott ellenfele. A csoportból csak az első helyezett jut tovább a januári, törökországi selejtezőre.