Vágólapra másolva!
Szerdán rajtol el a 24 csapatosra felduzzasztott női kosárlabda Euroliga 2007/2008-as idénye, melynek ezúttal is a "szokásos" két magyar résztvevője lesz az MKB-Euroleasing Sopron és a MiZo Pécs 2010 révén.

A sort a bajnoki címvédő, a kontinenssorozatban legutóbb negyeddöntős Sopron nyitja meg szerdán, az újonc, francia Villeneuve-d'Ascq otthonában.

"Matovic távozásával visszaestünk centerposzton, de az újonnan érkezett Milovanovic és a fiatal Horti sokat tesz hozzá az eredményes csapatmunkához. A franciák nagyjából ugyanott tartanak, mint mi, a Szolnokon is megfordult litván Marcauskaite régi ismerős lesz köztük. Az egész csoportot tekintve természetesen kilóg a Szamarából áttelepült CSZKA Moszkva, csodálkoznék, ha az oroszok nem 10/0-s mérleggel zárnák az alapszakaszt. A 16 közé jutásunkat reális célnak tartom, a negyeddöntő már komoly siker lenne, a Final Four viszont csak nagy szerencsével jöhet össze" - taglalta az esélyeket Székely Norbert vezetőedző.

Alighanem keményebb menetelés vár a bajnoki ezüstérmes pécsiekre, részben, mert többek között a bombaerős kerettel bíró Dinamo Moszkva, Valencia és Vilnius vár rájuk, részben, mert a nyáron jelentős átalakulás ment végbe a Mecsekalján.

"A mostani helyzet számomra a PVSK-hőskort idézi, ugyanis 1996-ban is két légióssal vágtunk neki az Euroligának, és jobbára a helyi fiatalok alkották a csapatot. A nyáron szerződtetett Ivezicre súlyos térdsérülése miatt idén már nem számíthatok, de öt meccset mindenképpen szeretnénk nyerni az alapszakaszban. Tizenegy éve is ennyit nyertünk, igaz, akkor 10 helyett 14 mérkőzésből. Amúgy ez az első Euroliga-szezon, amely szinte már csak a sportpolitikáról szól, hiszen ahhoz a nemzetközi célkitűzéshez képest, hogy minél több ország képviseltethesse magát, négy-négy orosz és francia csapat van a mezőnyben. Itt már a pénz beszél, ami senkinek se jó, mert az oroszok is el fogják unni, hogy a bajnokságban, a kupában és az Euroligában is ugyanaz a négy klubjuk verseng. Részünkről nincs konkrét célkitűzés, örülnék, ha a tavalyihoz hasonlóan ismét bejutnánk a legjobb 16-ba" - nyilatkozta Rátgéber László, a baranyaiak mestere, akinek tanítványai éppen a legutóbb Európa-kupa-győztes Dinamo csarnokában nyitják meg a sorozatot.

A franciaországi találkozó szerdán 20, míg a moszkvai csütörtökön - magyar idő szerint - 16 órakor kezdődik.

A második számú európai klubtornán, az EK-ban magyar részről három gárda képviselteti magát, a Zala Volán-ZTE az E, a Szeviép-Szeged az F míg a SEAT Foton Győr a G jelű kvartettben küzd majd a továbbjutásért.

Az Euroliga csoportbeosztása:
A csoport:
MKB-EUROLEASING SOPRON, Napoli (olasz), Riga (lett), Villeneuve-d,Ascq (francia), CSZKA Moszkva (orosz), Fenerbahce (török)
B csoport:
Praha (cseh), Sibenik (horvát), Kraków (lengyel), Bourges (francia), Jekatyerinburg (orosz), Salamanca (spanyol)
C csoport:
Gdynia (lengyel), Kosice (szlovák), Namur (belga), Szpartak Moszkva (orosz), Brno (cseh), Valenciennes (francia)
D csoport:
MIZO PÉCS 2010, Mondeville (francia), Faenza (olasz), Dinamo Moszkva (orosz), Valencia (spanyol), Vilnius (litván).

Az Európa-kupa magyar érdekeltségű csoportjai:
E csoport:
ZALA VOLÁN-ZTE, Zaporizzsja (ukrán), Ruzomberok (szlovák), Neuchatel (svájci)
F csoport:
SZEVIÉP-SZEGED, Gorzów (lengyel), Wasserburg (német), Gospic (horvát)
G csoport:
SEAT FOTON GYŐR, Kurszk (orosz), Polkowice (lengyel), Trutnov (cseh).