Vágólapra másolva!
A MiZo Pécs 2010 hazai pályán kilenc ponttal legyőzte a litván Vilniust a női kosárlabda Euroliga második fordulójában, s ezzel 1/1-re javította a mérlegét.

Eredmény, 2. forduló, D csoport:
MiZo Pécs 2010 - Vilnius (litván) 84-75 (18-23, 18-20, 36-18, 12-14)
legjobb dobók:
Podrug 23, Iványi 19/3, Fegyverneky 17/3, Vajda 9/3, Coelho 9, illetve Sales 21, Sulciute 17/6, Valuzyte 13/3.

A találkozó előtt a 2010-ben Európa kulturális fővárosává előlépő Pécs vezetői - Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének a jelenlétében - ünnepélyesen felkérték a kampány nagyköveti posztjára a nőikosárlabda-csapatot, a Pannon Filharmonikusok zenekart és Vujity Tvrtko újságírót.

A nyitókörben a Dinamo Moszkva csarnokában kikapó baranyaiak - akik nemrég a jekatyerinburgi Világligában már legyőzték a Vilniust - hazai bemutatkozó meccsük első 6 percében mindössze 2 pontig jutottak. Ezalatt az egy hete a francia Mondeville-t verő litvánok amerikai sztárja, Sales egymaga szórta a kosarakat, és hamarosan már 8 pontnál járt. Pécsi részről először a horvát Podrug "tért magához", majd őt követte Fegyverneky és a többiek, de az első negyed így is az összeszokottabb riválisé lett.

A folytatásban a tarthatatlan Sales révén 9 pontra nőtt a különbség, amelyet néhány rossz passz és elrontott dobás miatt alig sikerült ledolgozni a nagyszünetig. A félidőben 36-43 volt az állás.

Térfélcsere után a házigazdák egy 9-0-s rohammal - a mérkőzés során először - átvették a vezetést, ráadásul a túloldalon kipontozódott a 35 évesen is villogó Stremikyte, Sales pedig 19 ponton ragadt. Iványi és Vajda is bekapcsolódott a pontgyártásba, így 30 perc elteltével már 72-61-et mutatott az eredményjelző, azaz a hazaiak a harmadik játékrészben annyi pontot dobtak, amennyit az egész első félidőben!

A megroggyant vendégek a hátralévő időben mindent megtettek a felzárkózásért, a válogatott Valuzyte és Sulciute is ontotta a kosarakat, de a Rátgéber-alakulat - főként Podrug és Iványi szenzációs formájának köszönhetően - nem hagyta magát, és végül kicsikarta a győzelmet esélyesebb riválisa felett.

Rátgéber László vezetőedző: "Remekül harcoltak ma a lányok, és bár tudjuk, hogy nem jutunk be a négyes döntőbe, alázatosan és kitartóan kell folytatnunk. Egy ilyen meccsbe a vereség is belefér, a közönség láthatta, hogy mindent megtettünk a győzelemért."