Vágólapra másolva!
A Debreceni Vadkakasok megszűnését követően az NB I/B-ben szereplő Debreceni Egyetem Kosárlabda Egyesület (DEKE) viszi tovább a sportágat férfi vonalon, kifejezetten azzal a céllal, hogy minél hamarabb ismét első osztályú gárdája legyen a városnak.

A DEKE idénynyitó sajtótájékoztatóján Takács Endre, az egyesület alelnöke elmondta, hosszú távú építkezésbe kezdtek, legfontosabb céljuk között szerepel a debreceni tehetségek megtartása és a mihamarabbi stabil élvonalbeli szereplés biztosítása. A DEKE az NB I/B szeptemberben kezdődő alapszakaszának azzal az eltökéltséggel vág neki, hogy kivívja a felsőházi rájátszásban való szereplést.

A főként debreceni egyetemistákra épülő csapat vezetőedzői tisztét Walke Károly tölti be, aki a fiatal tehetségek mellett olyan rutinos, NB I-es múlttal rendelkező játékosokra is számíthat, mint Tóth Gábor, Ádám Béla és Gócs Lajos. A szakember igen sikeresnek ítélte meg a nyári felkészülést, melynek során dubaji csapatokkal és néhány NB I/B-s riválissal mérkőztek meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Takács Endre elmondta, átgondolt döntésnek számít, hogy a DEKE-n keresztül az önkormányzat jelentősen támogatja a férfi kosárlabdasportot. Hozzátette: ígéretet kaptak arra, ha feljutáshoz közeli pozícióban lesznek, akkor is számolhatnak megfelelő támogatással.

Egyúttal azonban a város kifejezésre juttatta, hogy szponzoroktól legalább annyi pénzt be kell hoznia az egyesületnek, amennyit önkormányzati támogatásként megkap. A 2007-es évre ez az összeg 30 millió forint. Takács Endre örömtelinek nevezte, hogy az erre az évre megszavazott támogatás időarányos részét az egyesület már meg is kapta.

A tájékoztatón elhangzott, tizenkettedik alkalommal rendezik meg a hétvégén - péntektől vasárnapig - a Pipelife nemzetközi kosárlabdatornát, melyen a DEKE mellett két további NB I/B-s alakulat, az Óbudai Kaszások együttese és a Szeged, valamint a román élvonalban szerelő Kolozsvár vesz részt.