Vágólapra másolva!
Jóllehet a múlt évhez hasonlóan az idei Final Fourban sincs magyar együttes, azért a férfivízilabda Euroliga legjobb négy csapatának pénteken és szombaton esedékes milánói döntőjében Kásás Tamás és Madaras Norbert révén lesz magyar résztvevő.

A Scarioni sportközpontban akár megismétlődhet a tavalyi finálé, hiszen mind a címvédő horvát Jug Dubrovnik, mind pedig a Kásásékat is foglalkoztató olasz Pro Recco tagja a mostani mezőnynek is, ráadásul a pénteki nyitónapon elkerülik egymást. Tudniillik a dubrovnikiakat a szerb Partizan Beograddal sorsolták össze, míg az itáliai együttes a görög Olympiakosz Pireusszal szemben harcolhatja ki a továbblépést a szombati "döntők döntőjébe".

A Pro Reccót 2006 májusában a horvátok honi medencében verték 9-7-re, most viszont a taljánok nemzetközi elitalakulata számára nem jelent majd külön zavaró tényezőt a dubrovniki uszoda, s igazából az lenne a meglepetés, ha Milánóban nem olasz siker születne.

Az Olympiakosz az idei negyeddöntőben kiverte ugyan a Honvédot, de a "Kásás-Madaras tandemmmel" felálló reccóiakkal szemben már aligha lesz képes újabb bravúrral kirukkolni. Az athéni együttes amúgy a mostani nagy siker, a Final Fourba való bejutás előtt járt már a kontinentális póló csúcsán: jelesül 2002-ben, amikor Kásás Zoltán - Tamás édesapja - szakmai irányításával megnyerték az Euroligát.

A nyolc között a Vasast búcsúztató Jug Dubrovniknak egyértelműen erősebb riválist sodort az útjába a sors(olás): a belgrádi Partizant, amely a jugoszláv időket is figyelembe véve máig összesen hatszor végzett az első helyen - utoljára még 1975-ben - az Euroliga-előd Bajnokcsapatok Európa Kupájában. A horvát együttes - akárcsak a Pro Recco - eddig három alkalommal bizonyult Európa legjobbjának az El, illetve az először 1963-ban kiírt BEK megnyerésével (eddigi utolsó sikereik éve: 2001, illetve 2003).

A legjobb négy gárdát mozgósító Final Fourt 1997 óta rendezi meg a kontinentális szövetség (LEN), amely az új, kétnapos szisztéma mellett - a körmeccses rendszer helyett a második napon a nyitónapi győztesek játszanak az elsőségért, a vesztesek pedig a harmadik helyért - a pénzdíjazásban is reformerré lépett elő.

A Final Four szereplőit 37 500 euróval dotálják - az első 17 500-at, a második 10 ezret, a harmadik 6 500-at, a negyedik pedig 3 500-at kap -, de már az is számíthat "alap-bánatpénzre" (csapatonként 3 000 euró), aki a legjobb 16 közé jutott, vagyis főtáblás lett. A következő lépcsőfok vétele, a 8 közé kerülés 9 000 eurót ér, ennél fogva a teljes díjalap 133 500 euró, minek utána a 17 és fél ezerrel jutalmazott El-győztes - miként a másik három Final Four-os - "pluszban" ugyancsak megkapja a negyeddöntőért járó 9 ezer eurót is.

Az eddig Final Four-elsők:
1997: Posillipo Napoli (olasz)
1998: Posillipo Napoli
1999: Splitska Banka Split (horvát)
2000: VK Becej (jugoszláv)
2001: Jug Dubrovnik
2002: Olympiakosz Pireusz
2003: Pro Recco
2004: DOMINO-BHSE
2005: Posillipo Napoli
2006: Jug Dubrovnik