Vágólapra másolva!
A pénteki selejtező után szombaton a margitszigeti Palatinus-strandon indul a Nestea strandröplabda-bajnokság, amelynek összdíjazása ötmillió forint. Az ob mesterversenyének döntőjét július 28-29-én a Városligeti Plage-on, a Műjégpálya helyén rendezik. Az utánpótláskorúak a nyáron a Nivea strandröplabda-versenyeken indulhatnak.

"Az országot járva tapasztalhatjuk, hogy ma már egyre több strandon van strandröplabda-pálya, és ezeken jellemzően nem fociznak, hanem valóban röplabdáznak. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a strandröplabdázás igazi látványsport, és nálunk is egyre lendületesebben hódít tért. Nem alaptalanul remélhetjük, hogy az idei ob legalább olyan színvonalú lesz, mint a tavalyi" - szögezte le a Nestea strandröplabda-bajnokság szerdai sajtótájékoztatóján Körösfői László, a Magyar Röplabda Szövetség alelnöke.

Oczella Gyula, a strandröplabda szakág vezetője elmondta, hogy az ötmillió forint összdíjazású sorozatra idén már jóval többen neveztek, mint a 2006-os ob-re. Tavaly az országos versenysorozat négy kategóriájában a férfiaknál 484 felnőtt és 35 utánpótláskorú, a nőknél 342 felnőtt és 58 utánpótláskorú versenyző indult, idén viszont együttesen 1100 résztvevővel számolnak. Ami a profikat illeti, az elmúlt évben a férfiak mesterversenyén huszonöt páros vett részt, de most már az első fordulóban harminckét duó méreti meg magát. A nőknél tizenhét egység indul a szombati nyitó fordulóban, amelyre a Szigeti Sportvarázs keretében pénteken és szombaton a Palatinus-strandon kerül sor.

Forrás: [origo]

A Vajdahunyad vára előtt kialakított pálya igazán látványos helyszíne lesz a bajnokságnak

A második fordulóra Abádszalókon (június 30.-július 1.), a harmadikra Siófokon (július 14-15.) kerül sor, a döntőben (július 28-29.) pedig az addig gyűjtött pontok alapján a legjobb 16-16 páros a Műjégpálya helyén kialakított Városligeti Plage-on csap össze. Az első három verseny összdíjazása 1-1 millió, a döntőé kétmillió forint. A győztes párosok tagjai 75-75 ezer, illetve a fináléban 150 ezer forintot kapnak.

Versenyeket egyébként a mester kategória állomásai mellett több más helyszínen is rendeznek, így például Tiszafüreden, Cegléden, Szarvason, Agárdon, Hódmezővásárhelyen, Gyomaendrődön, Vonyarcvashegyen, Békéscsabán, Gyulán, Balatonfüreden, Balatonbogláron és Tatán.

"Nagyon fontos, hogy az utánpótlás korosztályba tartozóknak is biztosítsunk versenyzési lehetőséget, hiszen közülük kerülhetnek ki azok, akik kijuthatnak a londoni, vagy az utána következő olimpiára" - szögezte le Oczella Gyula. Ennek szellemében rendezik meg a nyáron az U17-es, az U19-es és az U23-as korosztály számára az ötfordulós Nivea Kört, valamint az ifjúsági ob-t.

A sajtótájékoztató végén a Dambendzet Nathalie, Józsa Zsuzsanna és a Kun Dorottya, Zsoldos Edina párosok avatták fel a Műjégpálya helyén felállított, a bajnoki döntőnek is helyet adó strandröplabdapályát.

Fábik Tibor