Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy új bajnokot avatnak az NHL-ben, mivel sem az Anaheim Ducks, sem pedig az Ottawa Senators nem nyerte még meg a Stanley-kupát, ám a szakértők egybehangzó állítása alapján egyik csapat sem érdemtelenül jutott be a magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődő döntősorozatba.

Nyugaton az Anaheim már 2003-ban játszott finálét, akkor 4-3-as összesítéssel a New Jersey Devils diadalmaskodott. Abból a gárdából négyen: a volt ferencvárosi Rob Niedermayer, valamint Andy McDonald, Samuel Pahlsonn és az akkori playoff legértékesebb játékosának választott kapus, Jean-Sebastien Giguere maradtak hírmondónak.

A Ducks - amely tavalyig viselte a Mighty (Hatalmas) jelzőt is - főleg Giguere-nek, és két kiváló hátvédnek, Chris Prongernek és Scott Niedermayernek köszönheti, hogy eljutott idáig. Utóbbi játékos a négy évvel korábbi fináléban éppen öccse ellen nyerte meg harmadik és mindmáig utolsó Stanley-kupáját. A csatársorok kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, de jó hír az anaheimi szurkolóknak, hogy a háromszoros gólkirály Teemu Selänne egyre inkább játékba lendül, és készül élete első NHL-döntőjére.

Keleten az Ottawa igazi támadó felfogású hokit játszik. A Jason Spezza-Dany Heatley-Daniel Alfredsson trió 15 playoff-mérkőzés alatt összesen 58 pontot (23 gól, 35 assziszt) termelt. Igazi csemege lesz, amikor ők hárman nekifeszülnek a Pronger-S. Niedermayer védőkettősnek. A másik három csatársor is jól végzi feladatát, és a gyorsaság a fő fegyverük.

A védők között szintén vannak világsztárok, Wade Redden és a szlovák Andrej Meszaros képes lehet megállítani az anaheimi rohamokat. Kapusposzton Ray Emery szorította ki azt a Martin Gerbert, aki tavaly Stanley-kupát nyert a Carolina Hurricanesszel.

Kis magyarázatra szorul, hogy ilyen névvel (Ottawa Senators) már volt bajnokcsapat, de annak a gárdának a mostani nem a jogutódja. Az utoljára - és akkor hetedik alkalommal - Stanley-kupa-győztes együttes a 1933/34-es szezont követően átköltözött St. Louisba. Kanadai csapat utoljára 1993-ban diadalmaskodott, akkor a Montreal Canadiens hódította el a serleget. Azóta viszont keletről a sportág szülőhazájának gárdáiból egy klub sem jutott el a nagydöntőig.

Nyugatról azóta a Vancouver Canucks 1994-ben, a Calgary Flames 2004-ben, az Edmonton Oilers pedig 2006-ban vérzett el egyformán hét mérkőzésen. A tavalyi Oilersnek Pronger tagja volt, most javíthat. Az Anaheim most abban bizakodik, ő lesz az első kaliforniai Stanley-kupa-győztes alakulat.

Mivel a két együttes külön főcsoportban szerepel, így viszonylag ritkán találkoznak. Az utolsó egymás elleni csatát 2006. január 19-én vívták, akkor az Anaheim büntetők után 4-3-ra verte az Ottawát. A győztes gólt Chris Kunitz szerezte, aki most kézsérülés miatt nem szerepelhet. A legutóbbi anaheimi fellépés 2003. október 17-én volt, a Senators 3-0-ra diadalmaskodott.

Út a döntőig:
Anaheim:
1. forduló: Minnesota Wild 4-1
2. forduló: Vancouver Canucks 4-1
3. forduló: Detroit Red Wings 4-2

Ottawa:
1. forduló: Pittsburgh Penguins 4-1
2. forduló: New Jersey Devils 4-1
3. forduló: Buffalo Sabres 4-1

A döntő időpontjai (magyar idő szerint):
1. mérkőzés: Anaheim - Ottawa, május 29., kedd 2 ó
2. mérkőzés: Anaheim - Ottawa, május 31., csütörtök 2 ó
3. mérkőzés: Ottawa - Anaheim, június 3., vasárnap 2 ó
4. mérkőzés: Ottawa - Anaheim, június 5., kedd 2 ó
ha szükséges:
5. mérkőzés: Anaheim - Ottawa, június 7., csütörtök 2 ó
6. mérkőzés: Ottawa - Anaheim, június 10., vasárnap 2 ó
7. mérkőzés: Anaheim - Ottawa, június 12., kedd 2 ó

Az utóbbi tíz kiírás győztesei:
1996: Colorado Avalanche
1997: Detroit Red Wings
1998: Detroit Red Wings
1999: Dallas Stars
2000: New Jersey Devils
2001: Colorado Avalanche
2002: Detroit Red Wings
2003: New Jersey Devils
2004: Tampa Bay Lightning
2005: - (elmaradt a bajnokság)
2006: Carolina Hurricanes