Vágólapra másolva!
Az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán magabiztosan legyőzte a címvédő MiZo Pécs 2010 együttesét, ezzel összesítésben 2-1-re szépített a nőikosárlabda NB I három sikerig tartó döntőjében.

bajnoki döntő, 3. mérkőzés:
Forrás: [origo] MKB-Euroleasing Sopron - Mizo Pécs 2010 85-59 (23-18, 22-15, 26-13, 14-13)
Sopron, 1200 nézo
játékvezetők: Dr. Vígh, Papp
pontszerzők: Cserny 19, Branzova 13, Gorbunova 12/9, Matovics 12, Károlyi 12/3, Kocsis 8, Horváth 6/3, Németh 3/3 illetve Dapo 9, Vajda 8, Béres 8, Iványi 8/6, Fegyverneky 7, Krivacevic 6, Bujdosó 4, Sarok 3, Fürtös 2, Ivana 2, Kováts 2

Óriási tétje volt a mérkőzésnek, a soproniak a bajnoki döntő folytatásáért játszottak. Ennek megfelelően remekül kezdtek Székely Norbert lányai, Matovics kosara nyitotta a sort. Vendég részről Béres volt elemében a találkozó első perceiben, de a Sopron remekül támadott és a döntőben első pontjait szerző Németh triplájával már 12-6-ra vezetett. Rátgéber László gyorsan időt kért, de ez nem lassította le a hazai lendületet, a különbség 10 pontra duzzadt. A negyed végén aztán megrázta magát Iványi, de ez csak a szépítéshez volt elég (19-15).

Kiegyenlített játékkal folytatódott az összecsapás: minden esetben jött válasz az egyik vagy a másik oldal pontos támadás befejezéseire. 33-27-nél megfagyott az eredmény két percig, a játékot ekkor technikai hibák tarkították, de csakúgy mint az előbb, ezúttal is másolták egymást az együttesek. A csendet Béres Tímea törte meg, de válaszként jött Branzova, majd Kocsis és ismét 10 pont volt a differencia (39-29). A félidő előtti utolsó percben Székely Norbert kétszer is időt kért, ez pedig meghozta a kívánt eredményt és a soproniak megnyugtató előnnyel vonultak szünetre (45-33).

Iványi triplájával illetve büntetőjével folytatódott a bajnoki döntő harmadik mérkőzése, de Gorbunova egy triplával azonnal válaszolt. A vendégek mestere azonnal időt kért, hogy közelebb zárkózhasson csapata, de ez nem valósult meg. A Sopron továbbra is kiválóan támadott, Károlyi triplájával 55-44-re vezetett. A két kispad közötti különbség egyre inkább kidomborodott, és a pécsi kulcsjátékosok fáradásával a hazaiak már-már megállás nélkül szórták a pontokat. Cserny majd Branzova találatával 20 pontra nőtt a különbség (62-42). Ekkora differencia még nem volt az idei döntő egyik mérkőzésén sem. Rátgéber László gondolva a folytatásra lehozta kulcsembereit, és pályára küldte fiataljait, akik közül sokan talán első ilyen hangulatú mérkőzésükön szálltak harcba. Ez meg is látszott az eredményen, a záró felvonás előtt ugyanis eldőlt a mérkőzés (71-46).

Forrás: MTI

Az utolsó negyed két perces gólcsenddel indult, melyet Cserny büntetője illetve Horváth ziccere tört meg. A soproniak fiatal vetélytársukra könnyen ráerőltették akaratukat, így nem meglepő, hogy másodpercek alatt 30 pontosra nőtt a különbség (77-47). Az eddig gyengébben teljesítő Károlyi is szórt a kosarakat, majd lassacskán a pécsiek is megérezték a pontszerzés ízét és felzárkóztak 82-56-ra. Az utolsó percekben lényegesen már nem változott sem az eredmény, sem pedig a játék képe, így a Sopron mind a négy negyedet megnyerve diadalmaskodott a Pécs ellen.

A következő mérkőzést szombaton rendezik a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban.

Székely Norbert, a Sopron vezetőedzője: "Ez nem kosárlabda volt, nem tudtuk kiszolgálni a közönségünket. Logikus döntés volt, de nem értek vele egyet, hogy a Pécs feladta ezt a küzdelmet. Szombaton még többet kell tennünk az újabb sikerért."

Rátgéber László, a Pécs vezetőedzője: "Nagy esélyt szalasztottunk el, mert itt is hazai pályán játszhattunk lelkes közönségünknek köszönhetően. Bebizonyosodott, hogy nem az aranyérem, hanem a szív teszi bajnokká az egyik csapatot, mint ahogy a bírót sem a FIBA-jelvény teszi játékvezetővé. Ma fizikálisan gyengébbek voltunk, míg mentálisan kicsit lassúak."

az 5. helyért, 2. mérkőzés:
ZTE-Zala Volán - DKSK Miskolc 72-62 (21-15, 22-14, 13-19, 16-14)
a párharc állása: 1-1. A mindent eldöntő harmadik mérkőzésre vasárnap kerül sor Miskolcon.

Mobilpress / MTI