Vágólapra másolva!
A Detroit 2-0-ra győzött a San Jose elleni elődöntő hatodik mérkőzésén az NHL rájátszásában, és ezzel bejutott a Nyugati főcsoport fináléjába, ahol az Anaheim lesz az ellenfele.

A párharc fordulópontja a negyedik mérkőzés volt, akkor még összesítésben 2-1-re vezetett a San Jose, és egy perc választotta el attól, hogy 3-1-es előnybe kerüljön, de a Detroit egyenlíteni tudott, és hosszabbításban végül kiharcolta az egyenlítést jelentő győzelmet.

Azóta sokkal magabiztosabbak lettek a michiganiek, akik 2002 óta - amikor megnyerték a Stanley-kupát - nem jutottak el a főcsoportdöntőig. Most sikerült, mert a svéd Mikael Samuelsson az első harmadban kétszer is bevette Jevgenyij Nabokov kapuját, hátul pedig Dominik Hasek parádézott, és pályafutása 13. rájátszásbeli shutoutját hozta össze.

A Detroitnál az öreg rókák rutinja rengeteget számított, a 37 éves Nicklas Lidström 29, a 45 éves - és nem mellesleg két gólpasszal záró - Chris Chelios 26 percet töltött a jégen, náluk többet senki sem játszott a mérkőzésen. A Cápák vezéregyéniségei azonban pont a legfontosabb pillanatokban nem tudták hozni magukat, Joe Thornton és Patrick Marleau is pont nélkül maradt az utolsó két találkozón, és így nem volt, aki kisegítse a társakat.

Samuelsson első gólja után még lehetett volna visszaút a kaliforniaiak számára, de Mike Grier nem tudta kihasználni Hasek nagy hibáját, a cseh kapus pont Grierhez passzolt, aki megkerülte a kaput, de a háló helyett a bevetődő Lidströmöt találta el. Nem sokkal ezután Samuelsson kihasznált egy 2 az 1 elleni szituációt, és a duplájával el is döntötte a hatodik meccs, egyben a párharc kimenetelét. A Detroit a főcsoportdöntőben az Anaheimmel találkozik.

rájátszás, Nyugati főcsoport, elődöntő, 6. mérkőzés:
San Jose Sharks - Detroit Red Wings 0-2 (0-2, 0-0, 0-0)
gól:
Samuelsson (15:26, 19:52)
a párharc végeredménye: 4-2 a Red Wings javára.