Vágólapra másolva!
Már csak egyetlen hely kiadó a főcsoport-elődöntőkben az NHL rájátszásában, miután újabb két párharc dőlt el, a New Jersey és a Detroit is idegenben győzött a hatodik mérkőzésen a Tampa Bay, illetve a Calgary ellen, és ezzel 4-2-es összesítéssel jutott a következő körbe.

Sokat kritizálták Martin Brodeurt, a New Jersey kapusát a Tampa elleni párharc első három találkozója után, amire a 34 éves klasszis úgy válaszolt, hogy megrázta magát, és sorozatban három győzelemhez segítette csapatát, ami egyben továbbjutást ért az Ördögöknek.

Az ötödik meccs shutoutja után ezúttal két gólt is kapott Brodeur, de így is nagyon kellettek a védései, mert a Tampa Bay 31-szer lőtt a kapura, míg a Devils csak 14-szer. A gól nélküli első harmad után Brian Gionta szerzett vezetést a Devilsnek, ami azért is volt fontos, mert eddig a sorozat összes meccsén az a csapat kerekedett felül, amely az első gólt ütötte.

A második harmadban nagy gólpárbajt vívott a két brigád, előbb Brian Rafalski alakította 2-0-ra az állást, majd Brad Richards révén szépített a Lightning, de alig több mint fél perc múlva Gionta visszaállította a kétgólos különbséget, így Richards második találata csak az eredmény kozmetikázására volt elég.

A floridaiaknál a hat meccsen ütött tizennégy gólból tizenegyet a Richards, St. Louis, Lecavalier trió vállalt magára, Brodeur formajavulása mellett ez volt a másik döntő tényező, hogy az Ördögöknél többen tudtak érdemben hozzátenni a csapat játékához. Patrik Elias három, Scott Gomez két assziszttal zárta a hatodik meccset, Rafalski is két pontot jegyzett, a következő körben az Ottawa vár a második kiemeltre.

A Detroit több mint egy év után tudott újra nyerni Calgaryban, és ez a diadal egyben le is zárta a Flames elleni párharcot. A Red Wings nagy fölényben játszott, ötvenöt lövésével szemben a hazai alakulat csak huszonegyet tudott felmutatni, ilyen számok mellett kész csoda, hogy csak 2-1-re győzött a Detroit. Miikka Kiprusoff parádézott a kanadaiak kapujában, de a második hosszabbításban már ő is tehetetlen volt Johan Franzen kísérletével szemben.

eredmények, rájátszás, 1. forduló:
Keleti főcsoport, 6. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 2-3 (0-1, 2-2, 0-0)
gól:
B. Richards (25:10, emberelőnyből; 30:46, ee.), illetve Gionta (14:29, ee.; 25:49), Rafalski (21:21, kettős ee.)
továbbjutott: a New Jersey, 4-2-es összesítéssel

a főcsoport-elődöntők párosítása:
Buffalo (1. kiemelt) - New York Rangers (6.)
New Jersey (2.) - Ottawa (4.)

Nyugati főcsoport, 6. mérkőzés:
Calgary Flames - Detroit Red Wings 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1) - kétszeri hosszabbítás után
gól:
Iginla (23:09), illetve Lang (36:53), Franzen (84:23)
tj: a Detroit, 4-2-es összesítéssel