Vágólapra másolva!

A csúcsbeállításra jó esélyük van hokisainknak a vébén

Bár az ötből még csak két fordulón van túl a mezőny a ljubljanai divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, egyértelműen látszik, hogy a szlovén válogatott megállíthatatlan, míg a magyarok jó eséllyel pályáznak a második helyre.

A hétfő esti csoportrangadón a házigazda az első harmadban átrobogott Pat Cortina szövetségi kapitány együttesén. A hátralévő 40 perc döntetlent hozott, de a 4-1-es vereség azt jelenti, hogy minden bizonnyal a szlovénok nyerik a csoportot, és történetük során harmadszor is feljutnak a világ élvonalába.

Mivel kerekedtek felül? A válogatott gerincét adó, és a magyar bajnok Alba Volán-FeVitánál kétszer nagyobb költségvetéssel dolgozó Acroni Jesenice a komoly osztrák pontvadászatban is edződik, és a szlovéneknek van egy olyan játékosuk Anze Kopitar személyében, aki az NHL-ben újonc létére is hírnevet szerzett, például szerepelt a mostani idény derekán rendezett All Star-gálán a fiataloknak rendezett mérkőzésen. Az első számú szlovén támadósor - Razingar, Ivo és Kopitar - szinte feltartóztathatatlan, legalábbis a divízió I-ben.

Cortina a keddi szünnapon elmondta: a szlovénok egyértelműen, vitathatatlanul kiemelkednek a mezőnyből, és teljesen megérdemelten jutnak majd fel a legmagasabb osztályba. "A magyar csapatok, főleg az Alba Volán, már játszanak annyi mérkőzést egy szezonban, amennyi világviszonylatban szükséges, ám a találkozók egy részén az intenzitás, a hőfok nem biztosítja a fejlődést. Ezért nem tudunk rangadókon mindig 60 percig összpontosítani. A szlovénok ebben is az előttünk járnak" - mondta a szövetségi kapitány.

Forrás: EPA

Anze Kopitar, a szlovénok legnagyobb sztárja két meccsen eddig egy gólnál és négy gólpassznál jár

Cortina azt gondolta az előzetes erőviszonyok alapján, hogy több csapat is közel egyenlő eséllyel pályázik a második helyre. Hétfő estére azonban kiderült, hogy a litvánok, a britek, valamint a japánok gyengébbek, mint amit várni lehetett tőlük.

A litvánokat a magyarok simán verték, míg a litvánok legyőzték azt brit csapatot, amely jobb volt, mint a japán. Az ázsiai gárda - amely még feljutási álmokat szövögetett - csak jó hajrájának köszönhetően verte meg hosszabbítás után a románokat. Könnyen elképzelhető, hogy ez az összecsapás döntött a bennmaradásról.

"Ha továbbra is saját játékunkat játsszuk, és nem rágódunk a hétfői vereség miatt, akkor megszerezzük a második helyet. A célkitűzés az 1-3. hely volt, és ez jó eséllyel tartható" - tette hozzá Cortina.

A divízió I-es második hely amúgy csúcsbeállítás lenne a magyarok részéről: még 2002-ben, a székesfehérvári és dunaújvárosi rendezésű vb-n maradt le hajszállal a feljutástól a válogatott. Eddig ez volt minden idők legjobb magyar szereplése a csoportrendszer bevezetése - vagyis a II. világháború lezárása - óta.

Az állás a 2. forduló után:
1. Szlovénia 6 pont
2. Magyarország 3 (7-5)
3. Nagy-Britannia 3 (6-6)
4. Litvánia 3 (4-8)
5. Japán 2
6. Románia 1

(A 60 perc alatt elért győzelemért 3, vereségért 0, a hosszabbításos sikerért 2, az ilyen vereségért pedig 1 pont jár)