Vágólapra másolva!
A csütörtöki, Papp László Sportarénában aratott fantasztikus győzelem után Debrecenben ismét megmérkőzött az olimpiai és világbajnok svéd jégkorongcsapattal a magyar válogatott. A skandinávok ezúttal semmit sem bíztak a véletlenre, már a hatodik percben 3-0-ra vezettek, végül magabiztosan, 7-1-re nyerték az összecsapást.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország - Svédország 1-7 (0-3, 1-1, 0-3)
Debrecen, Főnix-csarnok, 4000 néző
v.: Nyeste, Wolf, Abonyi
gól: Fekete (21.), illetve Bremberg (3.), Andersson (4.), Bäckström (6.), Harju (28., 53.), Sandström (46.), Warg (53.)

A válogatott csütörtöki keretéhez képest több változás is történt. Egyrészt Pat Cortina nem számíthatott a törött ujja miatt kidőlő kapusra, Hetényi Zoltánra, illetve az orrsérülést (szerencsére nem törést) szenvedő védőre, Sille Tamásra.

Másrészt olyan játékosok is szerepet kaptak ezúttal, akik Budapesten nem léphettek jégre, így ott volt a keretben Vaszjunyin Artyom (Alba Volán-FeVita), Erdélyi Péter, Azari Zsolt (mindkettő DAB-Extra.hu) és a Miskolci Jegesmedvék fiatal kapusa, Duschek Dávid is.

A meccset két Budai-védés vezette be, ám a 3. percben már kapujában táncolt a korong. Bremberg lövését még Budai kitornászta, a csatár azonban balról, éles szögből a kapuba emelt (1-0). Megnyugodni sem volt idő, 51 másodperccel később ismét maga mögé nyúlhatott a Volán kapusa, ezúttal Johan Andersson volt eredményes (0-2).

A 6. percben Nicklas Bäckström is beköszönt, 3-0, KO.

Nyolc percnek kellett eltelni ahhoz, hogy a csapat felébredjen, egy korongszerzést követően Ocskay került helyzetbe, nem gyatrán lőtt. A 11. percben Kangyal kínálta meg Modint, de nem fogott ki a kapuson.

Az olimpiai és világbajnok együttes minden bizonnyal alapos fejmosást kapott a csütörtöki teljesítményért, sokkal összeszedettebben, agresszívabban, pontosabban, s ezekből adódóan eredményesebben játszott. Magyar lehetőségek csak akkor adódtak, ha saját harmadban eladták a svédek a korongot, de élni nem sikerült ezekkel a lehetőségekkel.

A 18. percben Ocskay, majd Ladányi kísérletezett, ám hiába töltötte a hátralévő időt emberelőnyben (sőt, 78 másodpercig kettős fórban) a válogatott, a harmadban már nem sikerült szépíteni.

A második harmad eleje magyar találattal indult. 38 másodperc telt el a szünet után, amikor Fekete a kapu mögül remek passzt adott Peterdinek, a lövés lecsorgott Modinról, a visszakanyarodó Fekete pedig az üresen tátongó jobb sarokba passzolt (1-3). Vérszemet kapott együttesünk, a 25. percben Majoross közelt állt ahhoz, hogy mindkét meccsen betaláljon a svéd kapuba.

Ami nem jött össze nekünk, sikerült a túl oldalon, Horváth András kiállításából már mindössze 3 másodperc lett volna vissza, amikor Harju besodorta a korongot a kétszer is bravúrral védő Budai kapujába (1-4).

A 29. percben ismét kettő előnybe kerültünk Lindström, illetve Mansson kiállítása miatt, ám öt a három ellen továbbra sem ment, ezúttal Palkovics tüzelt kapu fölé-mellé. A 33. percben Ladányi-Peterdi váltása után utóbbi lövését végte bravúrral Modin.

Kisebb jégfelújítás következett, mert a svéd kapu mögötti palánknál lyuk keletkezett, majd a hajrában még megnyomta együttesünk, de két Kovács Csaba-lehetőségnél többre nem futotta erejéből.

Nem jól kezdte az utolsó 20 percet a magyar csapat, Vaszjunyin kiállítását Sandström használta ki (1-5). Hiába birtokolta többet a korongot együttesünk, a kapu előtti bizonytalankodások miatt nem alakulhatott ki komoly helyzet. Harjut ez persze nem zavarta, az 53. percben már másodszor kapott asszisztot Fabriciustól, ezúttal a ügyes szólót követően emelt a kapuba (1-6).

Félperc sem telt el, Wallin passzolt Bremberghez, aki önzetlenül Warg elé játszott, a csatárnak nem volt nehéz dolga egy lépésről az üres kapuba lőnie (1-7). Az ellenakcióból Palkovics került ziccerbe, de képtelen volt túljárni Modin eszén.

A játék képe alapján a 7-1-es svéd győzelem teljesen megérdemelt, a divízió I-es világbajnokságra készülő magyar együttest legközelebb április 11-én, Miskolcon lehet majd látni, amikor 18 órai kezdettel Norvégia ellen lép pályára (előtte a jövő héten kétszer Lengyelországban meccsel a Cortina-csapat)

.