Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott hibátlan mérleggel hódította el az első alkalommal kiírt Volvo-kupát Debrecenben a szintén világbajnoki résztvevő német, görög és román együttes előtt a befejező napon 11 góllal verve Németország legjobbjait.

Volvo-kupa, 3. nap:
Magyarország - Németország 17-6 (7-3, 3-1, 5-1, 2-1)
Debrecen, 1300 néző
vezette: Salino (olasz), Levin (izraeli)
gól: Biros 3, Kásás 3/1, Varga Dániel 3, Madaras 2, Fodor 2, Varga Dénes 1, Benedek 1, Szívós 1, Steinmetz Á. 1, illetve Politze 2/1, Kreuzmann 2/1, Kieloch 1, Müller 1,
ötméteresek: 1/1, illetve 2/2

A németek szerezték meg a labdát a ráúszás után, majd emberelőnyös helyzetüket kihasználva már vezettek is Politze büntetőjével. Ezt követően azonban hengerelt a magyar együttes, és szebbnél szebb találatokkal elléptek ellenfelüktől, így nyolc perc után négygólos vezetésre tettek szert Kásásék (7-3).

A második negyedet hatalmas ziccerrel kezdte a magyar válogatott, de Hárai a kapusba lőtte a labdát. Aztán egy perc múlva előbb Kásás, majd Szívós is eredményes volt, míg a vendégeknél a tizenharmadik percben Kieloch törte meg a hosszú ideje tartó gólcsendet. Hagen Stamm csapata azonban nem tudott tovább faragni a hátrányon, sőt, Fodor találatával újra hat gól lett a különbség (10-4).

A szünet után kapust cserélt Kemény Dénes, és Szécsi helyett a fiatal Baksa Lászlónak szavazott bizalmat. Ez sem törte meg Benedekék lendületét, és gyorsan tovább növelték addig megszerzett előnyüket. A németek nem tudtak mit kezdeni a hazaiak gyors lefordulásaival, így a harmadik nyolc perc végére tetemes hátrányba kerültek Kreuzmannék (15-5).

Az utolsó felvonásban hosszú ideig csak helyzetekig jutottak a csapatok, aztán két perccel a vége előtt egy újabb megúszás után Varga Dániel lőtte ki a bal felsőt, majd nem sokkal később a magyaroknál Biros, a vendégeknél Müller is a hálóba bombázott, kialakítva ezzel a végeredményt (17-6).

A magyar válogatott mindhárom mérkőzését megnyerve, százszázalékos teljesítménnyel szerezte meg az első helyet a Volvo-kupán. A Kemény-legénység összességében most játszott a legjobban a tornán, meggyőző teljesítménye pedig azt jelzi, készen áll a bő két hét múlva rajtoló ausztráliai világbajnokságra.

Kemény Dénes szövetségi kapitány elégdetetten nyiltakozott a mérkőzésről, noha a támadójátékot illetően - a 17 gól ellenére - talált még javítanvalót: "A korábbiakhoz képest most az elejétől koncentráltabban játszottunk, s örülök, hogy így történt, mert ezúttal már az elején kijött a tudáskülönbség egy olyan sosem könnyű ellenféllel szemben, mint amilyen a német csapat. A vébé szemszögéből összességében megfelelőnek mondhatom a védekezésünket, a helyzetkihasználásban kell még javulnunk."

Dr. Molnár Tamás kétszeres olimpiai bajnok a ezúttal a partról figyelte a társakat: "Mindhárom napon fantasztikus volt a hangulat Debrecenben. Talán az elején a görögök ellen még akadozott a játékunk, de aztán fokozatosan belelendültünk, és a németek ellen a már remekelt a csapat.

A mérkőzésen két gólt szerző Fodor Rajmund így értékelte a tornát: "Három fontos mérkőzésen vagyunk túl, amelyek rengeteg tapasztalatot hoztak nekünk. Talán a laikusok azt hiszik, hogy miután viszonylag nagy gólarányban győztük le ellenfeleinket, számunkra ez csak ujjgyakorlat volt, de ez nem így van. Fontos, hogy az előnyünk birtokában mind támadásban, mind védekezésben több variációt gyakorolhattunk."

Végeredmény
1. Magyarország 9 pont
2. Görögország 6 pont
3. Németország 6 pont
4. Románia 0 pont

[origo] / Mobilpress