Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott egy öt másodperccel a vége előtt kapott góllal 26-25-re kikapott Oroszországtól a Németországban zajló világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, és mivel a csoport zárómeccsén Dánia legyőzte Csehországot, nem jutott a legjobb nyolc közé. A mieink a kilencedik helyért Szlovéniával meccselnek.

Férfikézilabda-vb, középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Oroszország 25-26 (15-12)
Mannheim
a magyar gólszerzők: Gál 7, Iváncsik G., Nagy L. 5-5, Császár 3, Diaz 2, Vadkerti, Ilyés, Mocsai 1-1

Az előzmények:
Szívesen elkerültük volna, de így alakult: a németországi világbajnokságot két parádés győzelemmel kezdő magyar válogatott a középdöntő utolsó fordulójában ki-ki meccsre kényszerült a ma már nem annyira rettegett, de még mindig nagyon erős orosz válogatott ellen.

A csoportmeccsek során a dánokat és a norvégokat követően Angola is kapitulált Skaliczki László csapatával szemben, a középdöntő első körében pedig a csehek kényszerültek fejet hajtani az egyértelműen nagyobb tudás előtt.

A négy egymást követő győzelem után úgy tűnt, hogy semmi sem állíthatja meg a magyar válogatottat a negyeddöntő felé vezető úton, az olimpia bajnok horvátok, valamint a világbajnoki címvédő spanyolok elleni - egyébként kalkulálható és vállalható - vereségeket követően azonban egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy győzelmi kényszer alatt kell hogy pályára lépjünk az oroszok ellen (hogy egészen pontosak legyünk: a döntetlen is megfelelő eredmény lett volna, de hát kézilabdában ikszre játszani...)

Ezen előzmények után pedig következett az Oroszország elleni összecsapás.

Forrás: EPA

Diazon semmi nem múlt, az egész vébén remekül játszott az Arrate légiósa


A nagy meccs első félideje:


Gál Gyula lőtt gólt beállóból, majd Iváncsik Gegő növelte az előnyt, amit Igropulo csökkentett, Nagy László pedig faulttal együtt talált be (4-2). Egyperces rövidzárlat következett védekezésben, aminek köszönhetően egy gólra zárkóztak fel az oroszok (5-4).

Puljezevics újabb bravúrt mutatott be, az indításból Diaz hétméterest harcolt ki, amit Iváncsik Gergő elhibázott. Emberelőnyben újabb hetest értünk el, de Császár sem tudott a kapuba találni, Igropulónak viszont nem okozott gondot ugyanez a feladat (6-5).

7-6 után egyenlíthettek volna az oroszok, Puljezevics azonban hárítani tudott. Ami nem ment büntetőből, az ment akcióból, és a csapatot a hátán cipelő Diaz újabb gólt lőtt, Gál pedig már három gólra növelte az előnyt (9-6).

Gál elkapta a fonalat, tartotta háromgólos előnyét a magyar válogatott (10-7). Katczirczot kiállították, az értékesített hetesből pedig két gólra zárkóztak fel az oroszok. Az ellentámadásból Gál Kamenyinnel a nyakán emberhátrányból talált be (12-9), az orosz játékos ráadásul kétperces büntetést is kapott.

13-12 után kétszer is egyenlíthettek volna az oroszok, Puljezevics azonban mindkét esetben bravúrosan védett, Gál pedig ötödik góljával ismét kettőre növelte az előnyt (14-12). A félidő utolsó másodperceiben elképesztő bakiparádét mutattak be az oroszok, Nagy László pedig köszönte szépen, és a hat és felesről az üres kapuba lőtt góllal büntette a kézilabdapályán ritkán látható jelenetsort (15-12).

A nagy meccs második félideje:
Két gyors Koksarov-góllal indult a második félidő, így pillanatok alatt elolvadt a magyar előny. A másik oldalon Nagy László ismét hetest harcolt ki, Iváncsik Gergő pedig nem hibázott (16-14).

Egy gólra zárkóztak fel az oroszok, a másik oldalon az újabb hetesből Iváncsik Gergő ezúttal Kosztigovot találta telibe. 16-16-nál utolérte az orosz válogatott a magyar csapatot, Ilyés viszont irtózatos átlövésgóllal vette vissza a vezetést (17-16).

17-17-nél a vezetésért támadhattak az oroszok, azonban Tombor labdaszerzését követően Iváncsik Gergő ért el indításgólt (18-17). A 40. percben sajnos mérkőzés-történelmi pillanatot értünk át: a tarthatatlan Koksarov kilencedik góljával átvették a vezetést az oroszok (18-19). Kapust cserélt a magyar válogatott, Puljezevics helyét Fazekas foglalta el.

A támadásban is szerepet kapó Mocsai labdáját a szenzációsan játszó Gál gyömöszölte a kapuba, így egyenlített a magyar válogatott (19-19). Mocsai lábbal remekül verte meg védőjét, így ismét a Skaliczki-csapatnál volt az előny (20-19).

Forrás: MTI

Skaliczki László: A szövetségi kapitány magányossága




Újabb Igropulo-hetes, ráadásul magyar emberhátrány, Fazekas viszont bemutatta a vb eddig talán legnagyobb védését! Iváncsik Tamás után a másik jobbszélsőnk, Tombor Csaba is megsérült, az alaphelyzetben beállós Herbert állt a helyére, majd Mocsai húzódott ki jobbszélsőnek. Ivanov jobb keze villant, így először vezettek két góllal az oroszok (21-23).

Rosszul cseréltek az oroszok, Nagy László büntetett, így egy gólra zárkózott fel a magyar válogatott, a másik oldalon viszont Rasztvorcev megszerezte első gólját. Diaz hetest harcolt ki, ráadásul Jevdokimovot kiállították, Császár pedig bevágta a büntetőt (23-24).

Fazekas nagyot védett, Császár pedig remek átlövésgóllal egyenlített (24-24)! Iváncsik Gergő újra betalált, sajnos szinte azonnal egyenlítettek az oroszok, Skaliczki László pedig 1:07-tel a vége előtt időt kért.

A magyar válogatottól passzív játék miatt elvették a labdát, Gál Gyulát pedig kiállították a játékvezetők, így az utolsó tíz másodpercben emberelőnyben támadhattak az oroszok: remekül játszották ki a helyzetet az egész meccsen szenzációsan játszó Koksarovra, a balszélső pedig Fazekas lába alatt elpörgetve a labdát megszerezte a győzelmet az orosz csapatnak.

A vég(e):
A magyar válogatott az előzetes várakozásoknak megfelelően végig reális győzelmi eséllyel küzdött az orosz válogatott ellen, végül azonban olyan körülmények között bukott el, amelyek bizonnyal meglódították volna Alfred Hitchcock fantáziáját is. Skaliczki László csapata ezen az estén mindent megtett, de a szerencse az orosz válogatott pártját fogta, így a magyar férfi válogatott nagy világversenyen továbbra is nyeretlen az ősi rivális ellen.

[origo]