Vágólapra másolva!
Csehország ellen győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott a németországi világbajnokság középdöntőjében. A felejthetetlen első félidei parádé során már tíz góllal is vezetett az együttes, végül 28-25-re nyert, s óriási lépést tett a negyeddöntőbe jutásért.

Eredmény, férfikézilabda-vb, középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Csehország 28-25 (17-10)
Mannheim, 7000 néző
v.: Bord, Buy (francia)
gól: Iváncsik G. 7/2, Császár 4, Iváncsik T. 3/1, Nagy L. 3, Mocsai 3, Gál 2, Ilyés 2, Diaz 2, Katzirz 1, Tombor 1, illetve Jicha 9, Juricek 4, Filip 3/2, Bruna 3, Nocar 2, Sobol 2, Hruby 2
hetes: 4/3, illetve 3/2
kiállítás: 4, illetve 8 perc

A két válogatott korábban 16 alkalommal játszott egymással, 12 magyar siker mellett mindössze négy cseh győzelem született. Ezúttal Tatai Péter mellett Nagy Kornél került a lelátóra, a frissen nevezett Herbert Gábor ott ült a kispadon.

A magyar válogatott kezdte a mérkőzést, a felállás a szokásos volt, a kapuban Puljezevic kezdett.Nagy a szokásos gyenge kísérlettel kezdett, megadva a lehetőséget a cseheknek, szerencsére Puljezevics kétszer is a helyén volt.

Ideges, kapkodó volt a játék, a felek a kapukat sem igazán találták el. Az első gólra majd' öt percet kellett várni, akkor Ilyés talált be, aztán Nagy László is megmutatta, miért retteg bal kezétől a világ (2-0).

A 8. percre már 5-0-ra vezetett az együttes (időt is kért a cseh mester, Pavel Pauza), fantasztikus támadásokat vezettünk, két átlövés mellett az Iváncsik testvérek szélről is megvillantak. Puljezevics az első négy kapura lövést védte, Iváncsik Gergő értékesítette az első hetest - 7-0, álomkezdés!

Forrás: MTI

Puljezevics szenzációsan védett a mérkőzés elején

11 perc telt el, amikor Hruby révén a csehek is jelezték, pályán vannak, Jicha is gyorsan feliratkozott a góllövőlistára (7-2). De Nagy László - talán először a világbajnokságon - úgy játszott, ahogy valójában tud: pazar gólok, hajszálpontos indítások, csodás passzok fűződtek nevéhez.

Nem lehetett panasz Iváncsik Gergőre sem, aki végre tudott indulni, a tökéletes védekezésből adódó labdaszerzések számtalan ziccerhez juttatták a veszprémi balszélsőt, aki a csapat első 10 góljából ötöt szerzett (10-2).

A 18. percre tízre nőtt az előny, a 12-2-es vezetés döbbenetes fölényről árulkodott. Könnyedén cserélt Skaliczki László, mert nem tudott behozni olyan embert, akinek nem ment volna a játék. Császár olyan gólt lőtt elhajlásból, hogy egy tornásznak is becsületére vált volna (13-3), de beköszönt Katzirz, s védekezésben szerepet kapott Herbert is.

A hajrában Fazekas állt kapuba, de nem tudta megakadályozni, hogy az ellenfél feljöjjön hét gólra (16-9). Bő másfél perccel a szünet előtt Skaliczki László is kikérte idejét, ez csak arra volt elég, hogy Császár kihagyott hetesét Juricek góllal büntesse. A 17-10-es félidei vezetést Iváncsik Tamás büntetőből állította be.

Forrás: MTI

Nagy László hasznosan kézilabdázott

Emberelőnyben kezdhette a második félidőt együttesünk, sajnos Juriceket ez sem zavarta, ő szerezte a játékrész első találatát, Iváncsik Gergő mintaszerű ejtéssel válaszolt (18-11). A csapat a mérkőzés elején mutatott agresszív védő- illetve impulzív, ötletes támadójátékot nem tudta megismételni az együttes, ezúttal szükség volt arra, hogy a szerencse kapufák formájában, s a tudás Fazekas-bravúrok képében mellénk álljon.

A 36. percre 18-13-ra kapaszkodott fel a cseh csapat, félő volt, ha a bűvös ötgólos különbség tovább csökken, még baj lehet a hajrában. A 40. percben eljött a pillanat, Jicha találatával 19-15-re módosult az eredmény. Változott a felállás, a csehek vették át a játék irányítását, védekezésükkel nem tudtunk mit kezdeni, s mivel a saját falunk nem funkcionált tökéletesen, a gyors indításokban sem reménykedhettünk.

Forrás: EPA

Ilyés Ferenc csatája

A 42. percben - Jicha kiállítását - Mocsai büntette, ám még mielőtt kiegészült volna az ellenfél, Sobol beállós pozícióból talált be (20-16). A tízgólos előny után kevésnek hatott a négy, az idő fogyott, akadozott a gépezet. Gált nem tudtuk megjátszani, Diaz gyakorlatilag csak azért volt pályán támadásban, hogy a látszám kilegyen. A 48. percben Fazekas megfogta Filip büntetőjét, megakadályozva az összeomlást, Gál pedig ha végre labdát kapott, nem hibázott (23-18).

Diaz az 50. percre ébredt, majd Tombor copperfieldi bűvésztrükkel varázsolta a labdát a kapuba (25-19). A hat gól sem nyugtatta meg az együttes, emberelőnyben Tombor kétszer is ziccert hibázott, az utolsó hat percnek 26-23-ról vágtak neki a csapatok.

"Taktikusan, okosan kell játszani" - adta ki az ukázt Skaliczki László az időkérésnél. Császár ezt egy lapos bombával jóváhagyta, majd Fazekas védett egy ziccert. Az utolsó két percben háromgólos előnyt kellett volna elherdálni, ám ilyen igazságtalanság nem születhetett.

A magyar válogatott végül 28-25-re nyert, s hatalmas lépést tett a legjobb nyolc közé jutáshoz vezető úton.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Fantasztikusan kezdtünk, a jó védekezés és a kapusteljesítmény révén elléptünk. A cseheknek körülbelül 20 perc kellett, hogy felébredjenek. A realitás nem az, hogy tíz góllal jobbak lennénk náluk, hiszen nagyon is jó csapata van a cseheknek. Puljezevicsnek a gerincében idegbecsípődés van, ezért kellett lecserélni. Remélem, a folytatásban számíthatunk rá, mert csak most jönnek az extraklasszis válogatottak, a horvát, a spanyol és az orosz."

Farkas József, a válogatott edzője: "Álomszerű kezdésünk volt, Puljezevics szenzációsan védett, védekezésünk is tökéletesen működött. Ezt szépen megoldottuk az első félidő 20. percéig. Aztán feljöttek a csehek, minden mindegy alapon játszottak, a védekezésük klasszisokkal jobb volt, mint a meccs elején. Éreztük, hogy baj lehet, de a srácokon láttuk a tartást, azt, hogy mindig hozzá tudunk tenni valami újat. A félidőben Puljezevics dereka annyira fájt, hogy azt mondta, visszatér, ha beinjekciózzák. Ezt nem akartuk megkockáztatni."

[origo]