Vágólapra másolva!
Soha sincs túl korán a pekingi olimpiára gondolni, főleg, ha a kézilabdázásról van szó: a kvalifikációs rendszer megváltozása miatt ugyanis fokozott figyelemmel kell kísérni a magyar válogatottak világbajnoki szereplését. Először mindjárt a férfiakét: a Skaliczki László vezette csapat január 20-án kezdi meg menetelését a németországi vébén, a cél nem is lehet más, mint az első 7 közé kerülés.

Hogy miért kell legalább a hetedik helyet megcsípni? Mert ez egy lépéssel közelebb visz a pekingi ötkarikás részvételhez. Addig, amíg a 2003-as portugáliai vébén a 7. hely már automatikus olimpiai kvótát jelentett, addig ez Németországban csupán a kvalifikációs tornára való bejutást eredményezne.

"Nem tagadhatjuk, a legfontosabb cél az olimpián való részvétel" - mondta Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára a keddi sajtótájékoztatón. "Az első 7 között kell végeznünk, ennek megfelelően alakítottuk a ki a célprémiumot is, amely 20 és 6 millió között helyezésenként változik. A szervezők már készen vannak, fél évvel a fantasztikusan szervezett futballvébét követően újabb nagy esemény házigazdája lesz Németország. Az érdeklődésre jellemző, hogy a jegyek többségét már eladták, így Kielben is teltházas meccsek várnak a mieinkre."

Sinka hozzátette, a magyar válogatott kiválóan használta ki a felkészülésre álló nyúlfarknyi időt, iskolajátékkal nyerte a lengyelországi Karácsony-kupát, majd jól játszott a németek elleni két, illetve a szlovénok elleni összecsapáson is. "Ilyen rövid idő alatt lejátszott három barátságos mérkőzésen 15 ezer néző volt kíváncsi a csapatra Debrecenben, Budapesten és Szombathelyen, ez kisebb rekord a maga nemében."

"Kialakult a keretünk, felkészült a csapat, megküzdöttünk a sok sérüléssel és betegséggel. Úgy érzem, becsülettel elvégeztük a penzumot, sikerült a taktikai elképzeléseket megfelelő módon gyakorolni, most pedig már az éles csaták következnek" - kezdte Skaliczki László szövetségi kapitány.

A szakember elmondta, főleg az átlövők és beállósok teljesítménye lesz döntő, illetve, hogy a hibákat sikerül-e meccsenként 10 alá csökkenteni. "A csapat sokat erősödött Puljezevic Nenad érkezésével, hiszen még egy olyan kapusunk van, aki félelmet kelt az ellenfelekben" - vélte a kapitány.

Forrás: [origo]

Kapitányok egymás közt: Németh András Skaliczki Lászlóval beszélget

Skaliczki arra a kérdésre, hogy reális-e az első hét hely valamelyikére várni a csapatot, azt mondta, nagyon nehéz feladatnak tűnik, de azért megy a válogatott a vébére, hogy minden meccset megpróbáljon megnyerni

A csapat szerdán utazik el Hamburg érintésével Flensburgba, ahol két napot tölt majd el, s játszik egy felkészülési mérkőzést a helyi együttessel, hogy aztán 19-én áthelyezze székhelyét a csoportmérkőzések színterére, Kielbe.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a 2006-os női Európa-bajnokságon ötödik helyen záró válogatott tagjait, szakvezetőit. A gárda a helyezéssel elérte, hogy selejtező nélkül vehet részt az idei vb-n és a jövő évi Eb-n. A játékosok között összesen 5 millió forintot osztottak ki.

Az MKSZ-szel újabb két évre meghosszabbította főtámogatói szerződését a Pannon GSM Távközlési Zrt., ennek révén - a megállapodásról kiadott közlemény szerint - jóval százmillió forint feletti összeg kerül a szövetség kasszájába.