Vágólapra másolva!
Raimo Helminen személyében egy igazi hokis legenda is játszani fog a péntektől vasárnapig tartó székesfehérvári Kontinentális-kupa négyesdöntőjében.

Ahogy az a 30 millió forintos költségvetésű eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a finn Ilves Tampere nevezte a tornára a 42 éves kiválóságot. Helminen 330 alkalommal szerepelt a válogatottban, és ez jelenleg sportági csúcs. 1995-ben világbajnok, előtte egy évvel vb-második volt, s ő az első, aki jégkorongosként hat olimpián szerepelt: először még 1984-ben, Szarajevóban, utoljára 2002-ben Salt Lake Cityben, közben 1994-ben és 1998-ban bronzérmes lett. Szerepelt az észak-amerikai profiligában (NHL) is, így kijelenthető: a még aktív játékosok között igazi sztárnak, élő legendának számít.

Azonban nemcsak a finn, hanem a fehérorosz Junoszty Minszk is igazi hőssel érkezik: Vlagyimir Kopat volt az, aki a 2002-es ötkarikás játékokon a negyeddöntőben, két és fél perccel a vége előtt félpályáról szerencsés gólt lőtt a svédeknek a kapus Tommy Salo hathatós segítségével, így a skandinávok óriási meglepetésre még a négy közé sem jutottak be. Amint azt Ocskay Gábor, a tornát rendező Alba Volán-FeVita szakosztály-igazgatója megjegyezte: a minszkiek ezzel együtt igen követelődzők, kizárólag norvég lazacot fogadnak el vacsorára.

Forrás: EPA

Helminen (b.) támadásba lendül az 1999-es lillehammeri vébén

Az orosz milliárdos Roman Abramovics együttese, az Avantgard Omszk tűnik a Kontinentális-kupa megnyerésére legesélyesebbnek, már csak azért is, mert számos válogatott, illetve volt NHL-es játékos van a keretben. Az Alba Volánnál csak Anton Pozniknak van baja: mandulagyulladással kezelik.

A rendezők, a csarnok és a város felkészült a viadalra, csupán a pálya csinosítása és a jég festése zajlik. A jegyek már csak korlátozott számban kaphatók.

A program:
péntek, 1. forduló:
Ilves Tampere (finn) - Junoszty Minszk (fehérorosz) 15.30
Alba Volán-Fevita - Avantgard Omszk (orosz) 19.00

szombat, 2. forduló:
Ilves Tampere - Avantgard Omszk 15.30
Junoszty Minszk - Alba Volán-Fevita 19.00

vasárnap, 3. forduló:
Junoszty Minszk - Avantgard Omszk 15.30
Alba Volán-Fevita - Ilves Tampere 19.00