Vágólapra másolva!
A negyedik helyen végzett a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, miután a zárófordulóban 6-3-ra kikapott a japán csapattól.

5. forduló:
Japán - Magyarország 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)
gól: Ueno (10.), Ogava (31.), Obara (35.), Szaito Ta. (40.), Jule (45.), Szato (49.), illetve Kovács (6.), Palkovics (28.), Vas (55.)

Tudni lehetett, amennyiben Pat Cortina szövetségi kapitány együttese pontot szerez, akkor a harmadiknál rosszabb helyen nem végezhet. Erre minden esély adott volt, hiszen az előző két mérkőzésén a japánok még gólt sem lőttek (3-0 és 7-0). Egy esetleges vereség negyedik pozíciót ért.

Kivédekezett emberhátrány után remek góllal szerzett vezetést a magyar válogatott: Ladányi, ahogy visszatért a büntetőpadról, lövés helyett kifogástalan passzt adott Kovácsnak, akinek nem okozott gondot az üres kapuba továbbítani. Kisvártatva Peterdit állították ki, és ezt már kihasználták a japánok. A védők nem tudtak felszabadítani, Ueno pedig úgy emelt a bal felső sarokba, hogy Budai nem látott semmit. A székesfehérvári hálóőrnek ez volt az első bekapott gólja a vb-n.

Fordíthatott volna az ázsiai együttes, ám Nisivaki kísérletét védte Budai. A szünet előtti percben Horváth bombázott a hálóba, ám az ukrán bíró érvénytelenítette a találatot, mert Palkovics zavarta a kapust.

A második harmad elején létszámfölényben a rivális öt komoly ziccert is kidolgozott, ám Budai remekelt. Aztán - amikor a magyarok kerültek emberelőnybe - Ocskay szépen húzta magára a védőket, passzát Palkovics korcsolyával maga elé tette, és gyors mozdulattal betalált.

Az öt nap alatt negyedik összecsapását vívó magyarok lassan fáradni kezdtek, és a következő tíz percben három gólt is kaptak: előbb egy kapu előtti kavarodásnál Ogava egyedül maradt, és a fekvő Budai mellett nem hibázott. Később Budai megfogta Szato szólóját, ám amikor Obara került elé, a japán csatár berúgta a korongot, s noha ez szabálytalan, a bíró mégis megadta a találatot. Negyvenhárom másodperccel a pihenő előtt Szaito Takesi Svasznek ölelése közepette a magyar kapus lába fölött szerezte a negyedik japán gólt.

A záró felvonásra Budait Szuper váltotta a kapuban, de a 45. percben őt is felavatták: Jule emberelőnyben a jobb sarokba bombázott. Lélekben is feladta a magyar válogatott, és az ázsiaiak emberhátrányban kiugrás után növelték a különbséget Szato révén. Ladányi előtt azért adódott helyzet, Kikucsi nagyot védett vetődve. A hajrában még Vas villant, gyors lövése vágódott a léc alá, Palkovics pedig tovább faraghatott volna a hátrányból, de a pakk a felső lécről kipattant.

A magyarok alapvetően dicséretet érdemelnek a vb-n nyújtott teljesítményükért, azonban a német és a francia válogatott elleni erőn felüli teljesítmény sok energiát kivett a játékosokból, és emiatt aztán a japánok ellen már nem ment igazán.

Pat Cortina: "Mindenkiből kifogyott az üzemanyag: elfáradtunk a nehéz mérkőzésektől, nehéz volt a sorsolásunk is, ráadásul öt nap alatt négy találkozót kellett vívnunk. Erre még nincs felkészítve a magyar játékosok többsége. A támadásaink nem voltak elég hatékonyak, nem voltunk okosak. A védekezés is rossz volt, túl közel engedtük a japánokat, így egyik kapusunknak sem volt esélye a védésekre. Sajnálom, hogy a végét elrontottuk, de úgy érzem, a harmadik hely lett volna a realitás."