Vágólapra másolva!
A pénteken és szombaton sorra kerülő gödöllői női Magyar Kupáról, valamint a felnőtt válogatottak előtt álló feladatokról tartott csütörtökön sajtótájékoztatót a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

A Suzuki Benkő női Magyar Kupa pénteki elődöntőjében előbb (16.30) a Cornexi-Alcoa-HSB Holding és a Vasas-Invitel, majd (18.30) a címvédő Győri Graboplast ETO KC és a Ferencváros találkozik.

A székesfehérváriaknak ebben az idényben nem megy jól, így számukra ez az utolsó lehetőség, hogy kiharcolják a nemzetközi kupában való indulás jogát. A Vasas utoljára az 1996/97-es szezonban volt tagja a finálénak.

Amelyik gárda itt nyer, biztosan indulhat a KEK-ben, ugyanis a Győr és az FTC vagy a Bajnokok Ligájában, vagy az EHF-kupában szerepelhet a bajnokságban elért helyezése alapján. Az MK fináléját szombaton 20 órától rendezik. A városi rangra 40 éve emelt Gödöllő története során először ad otthont - licitálás útján 1,8 millió forintért - kézilabdakupa négyes döntőjének. A Vasas és az FTC rekordnak számító 11 alkalommal, míg a Győr egyszer nyert Magyar Kupát, a Cornexi viszont még soha sem.

Közvetlenül az MK-finálé után a női válogatott Norvégiába utazik, és kedden este (19 ó) Kristiansandban találkozik a házigazda együttessel. A két csapat április 7-én Ózdon (18 ó), másnap pedig Miskolcon (17 ó) is megmérkőzik. A vb-bronzérmes alakulat május 30. és június 10. között, Brazíliában, a házigazdák vb-hetedik csapatának vendége lesz.

Németh András szövetségi kapitány elmondta, a játék gyorsítása és a támadás-védekezésben a cserék minimalizálása a fő cél, és ezek alapján keres játékosokat. A keretbe most négy újonc kapott meghívót: Pastrovics Melinda, Tomori Zsuzsanna, Szamoránszky Piroska és Orbán Annamária. Két dániai légiós, Siti Eszter és Benyáts Beatrix csak a norvégiai találkozón lép pályára, míg Pastrovics, Kenyeres Fanni, Hornyák Ágnes és Orbán csak a két hazai összecsapáson érdekelt.

A női keret:
kapusok: Herr Orsolya (Győr), Sugár Tímea (Cornexi), Pastrovics Melinda (FTC)
mezőnyjátékosok: Ferling Bernadett (Dunaferr), Vérten Orsolya (Győr), Mehlmann Ibolya (Dunaferr), Tomori Zsuzsanna (Vasas), Kirsner Erika (FTC), Borbás Rita (Dunaferr), Kenyeres Fanni (Cornexi), Hornyák Ágnes (Vác), Görbicz Anita (Győr), Kovacsicz Mónika (Győr), Siti Eszter (FC Köbenhavn), Tóth Tímea (FTC), Szamoránszky Piroska (FTC), Benyáts Beatrix (Esbjerg), Orbán Annamária (Debrecen), Szűcs Gabriella (Debrecen), Balogh Beatrix (Cornexi).

A női mellett a férfi válogatott is izgalmas tavasz és kora nyár előtt áll. Skaliczki László szövetség kapitány együttese június 10-én vagy 11-én Vágbesztercén (Povaska Bystrica), majd 17-én, Szombathelyen Szlovákiával vív világbajnoki selejtezőt. A párharc győztes vehet részt a jövő évi németországi vb-n.

A felkészülés is a vb-selejtező jegyében telik. Április 12-én Dabason (18 ó) Szerbia-Montenegró, két nappal később Százhalombattán (18 ó) Ausztria lesz az ellenfél a Pannon-kupán. Közvetlenül a szlovákok elleni csata előtt Csehországgal mérkőzik kétszer (június 1-jén Pápán és másnap Győrben) a magyar férfi válogatott.

Skaliczki László megjegyezte, a posztonkénti első számú játékosok mögé-mellé keres embereket, ezért most nem minden klasszisra számít, és három újoncnak - Szalafai Gábornak, Schuch Timuzsinnak és Gulyás Péternek - szavaz bizalmat. A Svájcban játszó Mocsai Tamás szombatra ad választ, hogy el tud-e jönni a Pannon-kupára.

A férfi keret:
kapusok: Tatai Péter (MKB Veszprém), Fazekas Nándor (TuS-N-Lübbecke), Mikler Roland (Dunaferr)
mezőnyjátékosok: Buday Dániel (Veszprém), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Császár Gábor (Dunaferr), Józsa Máté (PLER-Airport), Gál Gyula (Veszprém), Iváncsik Gergő (Veszprém), Tombor Csaba (Veszprém), Szalafai Gábor (Győri Tento ETO KC), Schuch Timuzsin (Győr), Gulyás Péter (Veszprém), Grebenár Gábor (Dunaferr), Tarnavölgyi Gergely (Nyíregyháza), Harsányi Gergely (PLER), Vadkerti Attila (Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)

A sajtótájékoztató végén az MKSZ együttműködési megállapodást kötött a Magyar Látássérültek Sportszövetségével. Sinka László MKSZ-főtitkár hangsúlyozta: "kutyakötelességének" érezte a szövetség, hogy segítsen egy olyan szervezetnek, amely fogyatékosok sportjával foglalkozik, és a csörgőlabda révén rokonnak tekinthető.

"Nem pénzt kívántunk adni, hanem inkább felszereléseket, és segítünk a versenyek szervezésében is" - tette hozzá Sinka.