Vágólapra másolva!
Utolsó középdöntő-mérkőzésére készül a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a svédországi Európa-bajnokság csütörtöki játéknapján Norvégia ellen lép pályára. Az alaphelyzet adott: nyerni kell! Hogy milyen arányban, az csak a német-macedón találkozó eredményének ismeretében dől el.

Az eddigi eredmények, és a válogatottak szereplésének tükrében kisebbfajta csoda lenne, ha délután Németország nem győzné le Macedóniát. Ha a balkáni csapat legalább egy pontot szerez, akkor Magyarország számára elég egy góllal nyernie Norvégia ellen, hogy sikerüljön a legjobb négy közé kerülés.

A papírforma azonban azt sugallja, Németország nem botlik, azaz bejut az elődöntőbe. Ekkor áll elő az a helyzet, hogy Magyarországnak legalább hattal kell vernie a skandinávokat, hogy éremért küzdhessen.

Lássuk a lehetséges variációkat (Németország Macedónia elleni sikere esetén)!

- Ha Magyarország 6-8 góllal nyer, Németország nyeri a csoportot, Görbiczék is továbbjutnak, Norvégia csak az 5. helyért csatázhat.

- Ha Magyarország 9 vagy annál több góllal nyer - s 22 találatot szerez a meccsen -, akkor csoportelső, második Németország, harmadik Norvégia. (Ha Magyarország nem dob 22 gólt, akkor legalább tízgólos siker szükséges a fenti állapothoz)

- Ha Magyarország kikap, esetleg nyer, de kevesebb, mint hat góllal, úgy csak az 5. helyért csatázhat, az elődöntőbe Norvégia és Németország jut. (A két ellenfél számára itt is vannak még opciók: Norvégia csoportelső, ha 1-2 góllal kap ki, vagy 3-mal, de legalább 22 találatot szerez.)

Élőben adja az m1 a magyar-norvégot

A kiadott műsortól eltérően az m1 19.20-tól élőben közvetíti a magyar nőikézilabda-válogatott Norvégia elleni mérkőzését.



Forrás: handballphotos.com

Szamoránsky Piroska
Forrás:
handballphotos.com

A magyar válogatott számára nem elérhetetlen a győzelem, a csapat eddig összesen 66 alkalommal meccselt a skandinávokkal, s 48 győzelem, illetve 3 döntetlen mellett 15-ször kapott csak ki. Igaz, az Eb-k során ez a mérleg már nem ilyen jó, sőt: négy meccsből négyet veszítettünk, kétszer tragikus különbséggel, 14, illetve 15 találattal.

Eb-meccseink Norvégia ellen:
1. Európa-bajnokság (1994. szeptember 17-25.)
a 3. helyért:
Norvégia - Magyarország 24-19

3. Európa-bajnokság (1998. december 11-20.)
elődöntő:
Norvégia - Magyarország 28-14

5. Európa-bajnokság (2002. december 6-15.)
középdöntő:
Magyarország - Norvégia 23-24
(Érdekesség, hogy a csapat négy éve is hasonló helyzetben volt, akkor 8 góllal kellett volna nyernie az elődöntőbe jutáshoz, végül egy félpályáról elvégzett időntúli szabaddobással nyertek a norvégok.)

6. Európa-bajnokság (2004. december 9-19.)
elődöntő:
Magyarország - Norvégia 29-44

Idén a két együttes háromszor már megmérkőzött egymással, április 4-én, Kristiansandban, valamint három nappal később Ózdon a Németh-csapat került ki győztesen a párharcból, majd április 8-án, Miskolcon visszavágtak Marit Breivik tanítványai.

De hogyan vélekednek a lányok a mérkőzésről, illetve az esélyekről?

"Úgy gondolom, hogy mindenképpen nyernünk kell a norvégok ellen a továbbjutáshoz. Ez a cél, mindenki azért hajt, hogy sikerüljön. Nekem ez az első világversenyem, nagyon jól érzem magam, és szeretnék minél jobb helyezést elérni" - nyilatkozta Herr Orsolya, a Győri Audi ETo kapusa a handball.hu-nak.

Balogh Beatrix, a Cornexi szélsője: "Véleményem szerint összességében jól szerepelt a csapat az Eb-n. Igaz, hogy a csoportban nem voltak erős ellenfeleink, ettől függetlenül velük szemben is helyt kellett állni. Nagyon remélem, hogy a norvégok ellen győzni tudunk, és bejutunk a legjobb négy közé."

Szamoránsky Piroska, a Ferencváros beállósa: "Boldog vagyok, hogy 20 évesen részt vehetek egy Európa-bajnokságon. Úgy hiszem, hogy a csoportmérkőzések alatt hoztuk az elvárhatót, de a németek ellen nem úgy jött össze, ahogy terveztük. Azon leszünk, hogy minimum hat góllal megverjük a norvégokat, és továbbjussunk az elődöntőbe."